Editura Humanitas a publicat recent volumul „Compromisul. O istorie politică și filozofică”, de Alin Fumurescu, în traducerea lui Doru Căstăian și cu o prefață a autorului pentru ediția românească. Este și recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

ALIN FUMURESCU a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității Babeș-Bolyai şi are două masterate în științe politice, la Institut Européen des Hautes Études Internationales (Nisa) și la University of Missouri.

Şi-a susţinut teza de doctorat, „Compromise and Representation: A Split History of Early Modernity”, la Indiana University (Bloomington).

În prezent este assistant professor la University of Houston. Prima ediţie a cărţi Compromisul. O istorie politică și filozofică a apărut la Cambridge University Press, în 2013.

Iată și descrierea cărții de pe LIBHUMANITAS:

„Cine a spus prima dată că politica este arta compromisului? Alin Fumurescu pornește de la această întrebare pentru a scrie prima istorie conceptuală a noțiunii.

Îmbinând analiza istorică cu o cercetare amănunțită despre utilizarea termenului în textele canonice ale filozofiei politice, din Antichitate și Evul Mediu până în secolul al XVIII-lea, volumul investighează de ce ideea de a face un compromis este conotată pozitiv sau negativ în două mari culturi: cea britanică, respectiv cea franceză.

O mai bună înțelegere a noțiunii de compromis și a sensului ei în istorie ne ajută să vedem mai bine ce înseamnă cu adevărat reprezentarea politică și care ar trebui să fie relația dintre oameni și spațiul politicii.

Amplu documentată și scrisă cu multă limpezime, cartea lui Alin Fumurescu este o resursă valoroasă atât pentru filozoful politic sau pentru istoricul ideilor, cât şi pentru nespecialistul dornic să se înarmeze intelectual pentru spațiul atât de divers şi tensionat al lumii de azi.”

Cartea are 496 de pagini, costă 65 de lei și poate fi comandată pe LIBHUMANITAS.

Foto credit Alin Fumurescu:  http://inliniedreapta.net/cum-a-salvat-dl-fumurescu-dreapta-si-si-a-pierdut-cinstea-la-jumatatea-carierei/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.