Recomandarea www.omiedesemne.ro se îndreaptă azi spre ultimul volum antum al lui Philip Roth, „De ce scriem” (Polirom, 2018, traducere și note de Radu Pavel Gheo). Acesta a fost publicat inițial în prestigioasa colecție „Library of America” și include eseurile, interviurile, reacțiile polemice și comentariile critice ale scriitorului american, apărute de-a lungul a câtorva decenii.

PHILIP ROTH s-a născut pe 19 martie 1933 în Newark, New Jersey. Și-a câștigat faima în lumea literară cu romanele Goodbye, Columbus din 1959 și Complexul lui Portnoy (1969).

Este câștigătorul mai multor importante disctincții literare, printre care se află și Premiul Pulitzer, acordat pentru Pastorala americană (în 1997). Dintre cărțile sale mai amintim Fantoma iese din scenăComplotul împotriva AmericiiUmilireaViața mea de bărbat, Pata umană (roman ecranizat in anul 2003), Teatrul lui Sabbath (roman câștigator al National Book Award for Fiction 1995).

Pentru Nemesis, carte apărută în România în 2011 și tradusă în colecția Biblioteca Polirom, Philip Roth a primit Man Booker International Prize. Romanul său The Human Stain, din 2000, a fost adaptat pentru marele ecran și i-a avut în distribuție pe Anthony Hopkins și Nicole Kidman.

Philip Roth - De ce scriem
Philip Roth – De ce scriem

Iată și textul de pe coperta a IV-a, scris de Philip Roth:

„E interesant să șarjezi asupra propriei persoane, mult mai interesant decât să câștigi. Pentru mine, munca, scrisul în sine, înseamnă transformarea nebuniei proprii în nebunia celuilalt.

Trebuie să fii îngrozitor de naiv ca să nu înțelegi că scriitorul este un actor care pune în scenă ceea ce știe cel mai bine – cu atât mai mult atunci când adoptă masca persoanei întâi singular.

Asta s-ar putea să fie cea mai bună mască din câte există pentru al doilea eu. Unii (mulți) se prefac mai simpatici decât sunt, iar alții se prefac mai antipatici. Asta n-are nicio importanță.

Literatura nu e un concurs de frumusețe morală. Forța ei se naște din siguranța și cutezanța cu care intri în pielea personajului – importantă e convingerea ce însuflețeste gestul.

Când e vorba de un scriitor, nu trebuie să te întrebi «Ce-l face să se poarte atât de urât?», ci «Ce are de câștigat dacă își pune masca asta?»”

Cartea are 640 de pagini, costă 49,95 lei și poate fi comandată de aici sau de aici.

Foto credit: https://www.newyorker.com/books/page-turner/philip-roth-a-writer-all-the-way-down

Doneaza prin patreon Wide
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.