Cartepedia își bucură încă o dată cititorii cu o mulțime de reduceri (până la 25%) care mai de care mai interesante. Pentru azi am ales o carte intrată deja în canon, însă mereu proaspătă prin problematica pe care o pune: „Exilul și împărăția”, de Albert Camus, în reeditarea de la Editura Polirom de anul trecut, realizată în cadrul „Seriei de autor Albert Camus” (traducere de  Irina Mavrodin).

Iată cum arată prezentarea volumului:

„Ultima carte publicată de Albert Camus, Exilul şi împărăţia, este o antologie de şase povestiri apărută în 1957, chiar anul în care autorului i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură.

Janine, soţia unui negustor de ţesături, se pierde în friguroasa noapte arabă, încercînd să lase în urmă anii petrecuţi într-o căsnicie căreia nu-i mai vede noima.

Un pictor încearcă din răsputeri să-şi urmărească visul, dar e împiedicat la tot pasul de admiratori.

Un misionar îşi pierde identitatea într-o experienţă terifiantă şi e convertit cu brutalitate la fetişurile unui trib de sălbatici.

Fie că se petrec în Africa de Nord, în America de Sud sau în Europa, aventurile solitare din Exilul şi împărăţia sunt portrete ale exilului spiritual, ale încercărilor nesfârşite ale omului de a-şi găsi un regat interior în care să renască.”

Albert Camus (1913-1960) s-a născut la Mondovi, în Algeria. Urmează şcoala la Alger, iar după bacalaureat obţine o diplomă în Litere şi Filozofie, dar nu-şi ia licenţa. Începe sã scrie încă din tinereţe şi întemeiază la Alger un teatru muncitoresc.

Părăseşte Partidul Comunist, la care aderase, şi devine redactor la cotidianul Alger Républicain, organ al Frontului Popular. În 1940 se stabileşte la Paris şi devine secretar de redacţie al cotidianului Paris-Soir. În 1943 preia conducerea cotidianului Combat şi devine lector la editura Gallimard.

În 1945 este singurul intelectual occidental care ia poziţie împotriva bombardamentului atomic de la Hiroshima. După Eliberare, se află în miezul dezbaterilor ce aprind intelectualitatea franceză. În 1957 i se decerneazã Premiul Nobel pentru literatură. Moare în 1960 într-un accident de maşină.

Cartea are 170 de pagini, costă 21,21 lei (reducere 15%) și poate fi comandată aici.

Foto credit Albert Camus: https://www.imdb.com/name/nm0133411/mediaviewer/rm3900835328

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.