Italo Calvino s-a născut pe 15 octombrie 1923 în Santiago de las Vegas, Havana, Cuba. Personalitate complexă, a practicat cu succes gazetăria, a colaborat la radio, televiziune, s-a ocupat de cinema și teatru, a compus texte pentru cântece și muzică de operă.

A frecventat majoritatea orientărilor literare postbelice, de la mișcarea neoavangardistă a „Grupului 63”, la semiologia lui Roland Barthes și A.-J. Greimas ori a grupului de „literatură potențială” Oulipo, prin intermediul prietenului său, Raymond Queneau, din care a și tradus.

În timpul celui de-al doilea război mondial luptă în rândurile Rezistenței, experiență reflectată în romanul său de factură neorealistă Cărarea cuiburilor de păianjeni (1947), publicat de Einaudi, editură la care se angajează începând din 1950.

Din același an Calvino optează definitiv pentru maniera fantasticului și alegoriei, dând la iveală cele trei romane care îi vor aduce celebritatea internațională: Vicontele tăiat în două (1952), Baronul din copaci (1957) și Cavalerul inexistent (1959).

În 1959 primește Premiul Bagutta pentru volumul de Povestiri (1958), în 1968 Premiul Viareggio pentru T-indice zero (1967), pe care însă îl refuză. Activitatea sa literară este încununată cu numeroase premii și distincții literare, atât în Italia (Premiul Feltrinelli, 1973), cât și în Austria și Franța.

Italo Calvino s-a stins din viață pe 19 septembrie 1985, la Santa Maria della Scala, Siena, Italia. (date biobibliografice preluate din volumul Dacă într-o noapte de iarnă un călător, Editura Polirom, 2006)

Volumul „Lecții americane. Șase propuneri pentru următorul mileniu”, publicat recent de Editura Humanitas în colecția „Critică și Istorie Literară” – Biblioteca Italiană (traducere, cronologie și note de Oana Boșca-Mălin, cu o prefață de Laura di Nicola) este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Iată și un scurt fragment din prefața semnată de Laura di Nicola:

Lecţiile americane readuc la suprafaţă, după o lungă sedimentare în memoria unui cititor-scriitor, un intens, pasionat, constant dialog cu propriii clasici, necesari, de neînlocuit în existenţa omenească.

Printre clasicii cu care dialoghează Calvino, în afară de cei ai literaturilor europene, cu precădere occidentale, se află clasicii din domeniul ştiinţific, antropologic, filozofic, psihanalitic, împletind cunoaşteri diferite prin înlănţuiri de citate, care proiectează întregi constelaţii, genealogii literare.

Fiecare dintre aceste constelaţii intră în raport printr-un punct sau printr-un segment propriu cu alte constelaţii, constituind o uriaşă hartă stelară de lecturi, proiectată în straturile memoriei trecute şi viitoare.”

Cartea are 220 de pagini, costă 35 de lei și poate fi comandată pe LIBHUMANITAS.

Foto credit Italo Calvino: https://www.theparisreview.org/interviews/2027/italo-calvino-the-art-of-fiction-no-130-italo-calvino

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.