Cartepedia îmi trimite, zglobiu și eficace, un mail în care îmi spune, pe de o parte, că „iarna vine de la ruși” – știam asta, dar tot am simțit un fior pe șira spinării – iar de cealaltă parte (vestea bună) că Editura Curtea Veche are o promoție mai mult decât atrăgătoare, și anume reducere de 25% la toate cărțile.

Deși sunt câțiva autori ruși foarte prizabili în listă, am ales un scriitor român cel puțin la fel de popular, Răzvan Petrescu, cel care a scos în 2017 la Curtea Veche volumul de proză scurtă „Mandarina”, despre care am auzit numai și numai lucruri bune.

Născut în 1956, Răzvan Petrescu este eseist, prozator, dramaturg. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1982 şi a profesat timp de opt ani. Între 1990 şi 1993, a fost redactor la revistele Cuvîntul şi Amfiteatru, apoi la Editura Litera. Din 1996 până în 2003, a lucrat tot ca redactor la Editura Allfa, Grupul Editorial ALL. Din 2004 până în prezent este redactor la Curtea Veche Publishing.

A publicat volumele: Grădina de vară (proză scurtă), Editura Cartea Românească, 1989, premiul Fundaţiei „Liviu Rebreanu“; Eclipsa (proză scurtă), premiul ora­şului Târgovişte pentru cea mai bună carte de proză a anului; Într-o după-amiază de vineri (proză scurtă), Editura Cartea Românească, 1997, premiul Cartea Anului la Salonul Naţional de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai bună carte a anului şi premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti;

Farsa, Editura Unitext, 1994, premiul UNITER pentru cea mai bună piesă de teatru a anului; Primăvara la bufet, Editura Expansion, 1995, Marele Premiu la Concursul Naţional de Dramaturgie „Camil Petrescu“, ediţia I, şi premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor; Foxtrot XX (jurnal şi publicistică), Editura Cartea Românească 2008, premiul pentru proză pe 2008, acordat de Radio România Cul­tural.

Mandarina
Mandarina

Iată ce spune Marius Chivu despre autor:

Răzvan Petrescu este un fel de James Bond al prozei scurte: nu ratează nici o metaforă, iar fiecare frază este pentru el o femeie frumoasă, periculoasă și cu simţul umorului. Nu-i poţi repovesti povestirile, dar cine a citit vreodată o proză de-a sa îl ţine minte toată viaţa. E un scriitor tragic-comic care te năucește și un mare stilist, unul dintre puţinii adevăraţi.”

Cartea are 288 de pagini, costă 24 de lei (cu reducerea de 25%) și poate fi comandată aici.

Photo credit: adevarul.ro

Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment