Ne păstrăm în sfera cărților, apropiindu-ne de data asta mai mult de literatura de specialitate și recomandându-vă un volum recent apărut la o editură tânără și ambițioasă, GastroArt, care ne propune o apariție editorială semnată de Varvara Buzilă: „Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului”.

Aflăm din carte că Varvara Buzilă este etnolog, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. A publicat câteva cărți de specialitate, dintre care menționăm o apariție din 2017, „Obiceiul de Crăciun. Colindatul de ceată bărbătească”, publicată la Editura Lumina din Chișinău.

Cartea de față a apărut prima dată în 1999 la Editura Știința din Chișinău și este publicată cu acordul autoarei și al conducerii editurii din Republica Moldova. Iată în continuare și o scurtă descriere:

Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului, a cercetătoarei Varvara Buzilă, este primul volum din colecția dedicată studiilor de specialitate despre gastronomie a editurii GastroArt. Volumul reprezintă un studiu entografic aprofundat despre pâine și aluaturi ritualice prezente în obiceiul de consum al românilor. Editarea acestuia face parte din proiectul hartapâinii prin care încercăm să cartografiem rețetele tradiționale de la noi și să construim o istorie a pâinii, cerealelor, morăritului și panificației în România.”

„Odată cu acest volum, Editura GastroArt lansează o nouă colecție: cea de studii gastronomice, care va cuprinde cărți de specialitate din diferite domenii conexe, parte a cercetării istoriei noastre culinare. Prima colecție, lansată în mai 2018, are ca scop reeditatea tuturor cărților fundamentale ale gastronomiei autohtone.

Cum statul a ignorat până în prezent gastronomia în calitatea sa de element al identității noastre naționale (cu particularități specifice regionale, locale și microlocale), iar cercetările academice (atâtea câte există) sunt împrăștiate prin publicații greu de găsit și destinate unui public extrem de restrâns, www.gastroart.ro și-a propus să adune laolaltă specialiștii din domeniu, să pună cap la cap heirupurile pasionaților de gastronomie și să ducă specificul gastronomic național în mainstream, acolo unde îi e locul.” – Cosmin Dragomir, inițiator www.gastroart.ro

Cartea are 352 de pagini, costă 45 de lei și poate fi comandată pe Libris.ro.

Foto main:  https://ro.pinterest.com/pin/392657661254119605/?lp=true

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.