Recomandarea O Mie de Semne de la Editura Litera este volumul „Romanul Oxfordului”, de Javier Marías, apărut recent în colecția Clasici Litera. Traducere de Tudora Șandru Mehedinți. Poți comanda cartea de aici: https://bit.ly/3y23QOC

Un profesor spaniol invitat la Oxford privește celebrul centru universitar cu detașare, cu amuzament, cu încântare, dar și cu un oarecare dezgust față de capriciile și vanitatea care îi caracterizează, în viziunea sa, pe britanici. Destul de singuratic, nu întotdeauna dispus să-și întâlnească amanta – fermecătoare, dar cât se poate de căsătorită –, caută să -și facă de lucru, fiind prea puțin ocupat cu predarea. Și totuși, în existența amorțită a Oxfordului intervin atât de multe: prietenie, confruntări de opinii, competiție, delicate schimburi de favoruri, bârfe, adulter, atitudini condescendente, înjunghieri pe la spate.

Fin observator al naturii umane, Javier Marías demonstrează un gust aparte pentru excentricitate în acest inteligent roman despre viața universitară și despre dragoste.

„Javier Marías este, în opinia mea, unul dintre cei mai buni scriitori contemporani.“ J.M. Coetzee

„Sclipitor… Scriitura lui Javier Marías este plină de eleganță, spirit și suspans.“ The Times Literary Supplement

„Stilat, cerebral… Marías este un talent uimitor… Proza sa este ambițioasă, ironică, filosofică și, în ultimă instanță, plină de compasiune.“ The New York Times

„Javier Marías este un scriitor elegant, spiritual și deosebit de convingător.“ The Scotsman

Javier Marías (născut în 1951 la Madrid) este un prozator, eseist, traducător și jurnalist spaniol. Și-a petrecut copilăria în Statele Unite, unde familia lui se refugiase în timpul dictaturii lui Franco. Prin intermediul tatălui său, filosoful Julian Marías, profesor universitar, a venit în contact cu scriitori importanți precum Vladimir Nabokov sau Jorge Guillen. După revenirea în Spania, Javier Maríasa studiat la Colegiul Estudio din Madrid, apoi a absolvit Facultatea de Filologie Engleză a Universității Complutense din Madrid. Din 1983 a predat cursuri de literatură spaniolă la Universitatea din Oxford.

Credits foto Javier Marías: https://www.plottwist.es/mejores-libros-javier-marias/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.