Alina Pavelescu (născută în 1972) este de profesie istoric și arhivist. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și are un doctorat în științe politice obținut în 2009 la Institut d`Etudes Politiques din Paris.

Alina Pavelescu a publicat proză scurtă în diferite reviste literare. A debutat în literatură cu romanul Moștenirea babei Stolz (2016). Alte titluri publicate recent: Martha Bibescu și vocile Europei (editor), volum premiat la Târgul de carte LIBREX, Iași, 2017: Anna Lahovary, Nebiruita flacără a vieții (trad. din franceză, note și studiu introductiv).

„Sindromul Stavroghin”, noul roman al Alinei Pavelescu publicat în colecția coordonată de Andreea Răsuceanu la Editura Humanitas, „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, va fi lansat marți, 19 martie, la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Invitați: Alina Pavelescu, Radu Paraschivescu, Angelo Mitchievici. Moderator: Andreea Răsuceanu.

Iată ce spune Alina Pavelescu despre romanul ei:

„Cu mulți ani în urmă, am avut o discuție pasionantă cu un cunoscut istoric al comunismului despre un fel de maladie misterioasă, pe care, iată, o definesc abia acum, în titlul unui roman, drept «sindromul Stavroghin».

Acest personaj din Demonii lui Dostoievski m-a fascinat și, într-un fel, mă obseda de multă vreme. Stavroghin cel măcinat de propria luptă interioară, incapabil să se decidă între extazul binelui și hăul înspăimântător al răului satanic, chinuit de imposibilitatea unui echilibru între bine și rău.

Azi, cred că știu ce îl înfricoșa pe Stavroghin: nu neputința lumii de a empatiza cu remușcarea lui, ci propria neputință de a traversa deșertul mântuirii. Dacă ai practicat răul până la un punct, întoarcerea la bine nu poate fi altceva decât parcurgerea în sens invers a aceluiași drum demonic.

Nu te poți mântui pe căi lăturalnice. A căuta drumuri lăturalnice pentru mântuire e o lașitate la fel de mare ca aceea de a refuza să te pocăiești. Dacă aș fi torționar pocăit în căutarea mântuirii, aș fugi mai ales din calea celor dispuși să mă ierte prea ușor și m-aș ascunde mai ales de aceia care mă aplaudă pentru curajul meu.”

În continuare puteți citi textul de recomandare de pe coperta a IV-a a cărții:

„Sub aparența unui scriitor veleitar, în prezent pensionar inofensiv, retras într-o existență banală, Septimiu Făcăleanu ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciarul din orașul S.

Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, acceptă să-şi dezvăluie adevărata poveste, participând la o discuție televizată cu câțiva foști deținuți politici.

Confesiunea lui va declanșa o avalanșă de reacții a unor foști torționari, care vor fi exploatate pe larg de întreaga presă românească, adâncind criza morală a celui care, din vanitate, acceptase șarada jurnalistică.”

Cartea are 196 de pagini, costă 29 de lei și poate fi comandată de pe LIBHUMANITAS.

Foto credit Alina Pavelescu:   https://bucurestiulmeudrag.ro/blog/articol/fotografia-ca-arhiva

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.