ION STRATAN s-a născut pe 1 octombrie 1955 în comuna Izbiceni, județul Olt. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și a făcut parte din celebrul „Cenaclu de Luni”. A debutat publicistic în 1972 în revista „Amfiteatru”, iar editorial cu volumul „Ieșirea din apă” (Cartea Românească, 1981). A publicat nu mai puțin de 38 de volume de poezie, fiind unul dintre cei mai prolifici poeți optzeciști. Anul acesta i-a apărut, la Editura Tracus Arte, antologia pe care Ion Stratan a alcătuit-o și i-a dat-o îngrijitorului acestei ediții, Călin-Andrei Mihăilescu. Iată ce spune acesta în prefața cărții:

[image_with_animation image_url=”2586″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”http://www.tracusarte.ro/poezie/851-criminalii-%C8%99i-crinii-ion-stratan-9786066649698.html”]

„Poezia lui Ion Stratan e citabilă aproape în întregime. Această antologie e partea cea mai consistentă a unui asemenea citat; și e ultima pe care Ion Stratan și-a alcătuit-o, dându-mi-o pe mână cu puțină vreme înainte de a muri.

Antologia Criminalii și crinii mai este de trebuință și pentru că multe din cărțile sale au apărut în tiraje secrete, la edituri efemere – și admirabile întrucât făceau virusul adevărului să amenințe, latent. Stratan s-a adăpostit, echidistant față de van și normal, de imaginea cultivată de contemporanii săi mânați de faimă ca de o rezolută supraviețuire a propriului abis, apodictică precum o erecție, trecătoare ca ea.

Din adâncimea lor, versurile lui Stratan salvează aparițiile și aparențele, pe când el, ca esențele, poate să fi trecut neobservat. Iubea ironia cu forța naturală a celui ce o creează. Poantele sale lăsau amprentele de pe nisip să îl urmeze pe el, poet de pură elită, în democrația lirică. Unii, poate fără să o știe, intempestiv, se vor regăsi în arta lui și astfel se vor întâlni prin a nu se supune blestemului de-a fi. La imperfectul liberal și neutru folosit pentru cei plecați dincolo sau Dincoace, a lui era o limbă în care doar el știa scrie, spre-a nu se ști (,) singur.”

cartepedia.ro

Cartea are 362 de pagini, prețul de 45.00 de lei și poate fi achiziționată de aici: http://www.tracusarte.ro/poezie/851-criminalii-%C8%99i-crinii-ion-stratan-9786066649698.html

Sau de aici: https://www.cartepedia.ro/carte/fictiune-literatura/literatura-contemporana/ion-stratan/criminalii-si-crinii-54821.html

O puteți cumpăra, firește, și din librăriile de specialitate.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.