ION STRATAN s-a născut pe 1 octombrie 1955 în comuna Izbiceni, județul Olt. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și a făcut parte din celebrul „Cenaclu de Luni”. A debutat publicistic în 1972 în revista „Amfiteatru”, iar editorial cu volumul „Ieșirea din apă” (Cartea Românească, 1981). A publicat nu mai puțin de 38 de volume de poezie, fiind unul dintre cei mai prolifici poeți optzeciști. Anul acesta i-a apărut, la Editura Tracus Arte, antologia pe care Ion Stratan a alcătuit-o și i-a dat-o îngrijitorului acestei ediții, Călin-Andrei Mihăilescu. Iată ce spune acesta în prefața cărții:

[image_with_animation image_url=”2586″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”http://www.tracusarte.ro/poezie/851-criminalii-%C8%99i-crinii-ion-stratan-9786066649698.html”]

„Poezia lui Ion Stratan e citabilă aproape în întregime. Această antologie e partea cea mai consistentă a unui asemenea citat; și e ultima pe care Ion Stratan și-a alcătuit-o, dându-mi-o pe mână cu puțină vreme înainte de a muri.

Antologia Criminalii și crinii mai este de trebuință și pentru că multe din cărțile sale au apărut în tiraje secrete, la edituri efemere – și admirabile întrucât făceau virusul adevărului să amenințe, latent. Stratan s-a adăpostit, echidistant față de van și normal, de imaginea cultivată de contemporanii săi mânați de faimă ca de o rezolută supraviețuire a propriului abis, apodictică precum o erecție, trecătoare ca ea.

Din adâncimea lor, versurile lui Stratan salvează aparițiile și aparențele, pe când el, ca esențele, poate să fi trecut neobservat. Iubea ironia cu forța naturală a celui ce o creează. Poantele sale lăsau amprentele de pe nisip să îl urmeze pe el, poet de pură elită, în democrația lirică. Unii, poate fără să o știe, intempestiv, se vor regăsi în arta lui și astfel se vor întâlni prin a nu se supune blestemului de-a fi. La imperfectul liberal și neutru folosit pentru cei plecați dincolo sau Dincoace, a lui era o limbă în care doar el știa scrie, spre-a nu se ști (,) singur.”

cartepedia.ro

Cartea are 362 de pagini, prețul de 45.00 de lei și poate fi achiziționată de aici: http://www.tracusarte.ro/poezie/851-criminalii-%C8%99i-crinii-ion-stratan-9786066649698.html

Sau de aici: https://www.cartepedia.ro/carte/fictiune-literatura/literatura-contemporana/ion-stratan/criminalii-si-crinii-54821.html

O puteți cumpăra, firește, și din librăriile de specialitate.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment