Romanul „Grădina de sticlă” a apărut anul acesta la Editura Cartier și este al doilea după „Vara în care mama a avut ochii verzi” (apărut anul trecut tot la Editura Cartier și distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul Observator Cultural și Premiul Observator Lycemum) al scriitoarei Tatiana Țîbuleac.

[image_with_animation image_url=”2092″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10217104859674231&set=pob.689562031&type=3&theater”]

Cunoscuta scriitoare Gabriela Adameșteanu scrie pe coperta a IV-a a cărții:

„Tatiana Țîbuleac revine, în forță, într-un alt context și la un alt nivel, la tema maternă, a copilului iubit/neiubit, a consecințelor tragice ale «neiubirii», a remușcării, într-o carte la fel de tulburătoare ca și Vara în care mama a avut ochii verzi. Orfana care descoperă un Chișinău multicultural a fost înfiată dintr-un orfelinat sătesc de o femeie singură și ambițioasă, care vrea să-i ofere un viitor prosper ori poate cumpărată ca mână de lucru și exploatată la fel de nemilos ca în romanele lui Dickens? Întrebările te urmăresc și după lectura pasionantă a acestui roman de formație a unei fete care crește între două limbi și două culturi, în anii când se schimbă frontierele și sistemele politice. Grădina de sticlă reconfirmă intrarea în literatura de azi a unei scriitoare pe cât de talentate, pe atât de inteligente, care știe să alieze cruzimea observației și compasiunea față de suferință, scoțând la iveală tragedia destinelor și frumusețea vieții.”

O completează, la fel de empatic, Simona Sora:

„Tatiana Țîbuleac e o povestașă paradoxală. Ea știe, ca foarte puține scriitoare române contemporane, că «o poveste nu lasă niciodată lucrurile nerezolvate». Mai știe că atunci când exiști «între coastele moi și fermecate ale poveștii», adică între povestitor și eroul povestirii, ajungi să te împaci «cu răul și cu durerea, cu bolile și cu trădările». Dacă în Vara în care mama a avut ochii verzi Tatiana Țîbuleac exorciza o lume a cruzimii dintr-o perspectivă fragil-masculină, în noul său roman ea povestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate. Grădina de sticlă este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surpinzătoare.”

nemira.ro

Grădina de sticlă are 176 de pagini și poate fi achiziționată de aici: http://shop.cartier.md/item/gradina-de-sticla,1691 sau de aici:  https://carturesti.ro/autor/tatiana_tibuleac?id_product_type=26 la prețul de 59 MDL (reducere 40%) sau 23 RON.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.