Romanul „Omulețul roșu/L’omino rosso”, de Doina Ruști, a apărut într-o nouă ediție, la Sandro Teti Editore din Roma, în traducerea profesorului Roberto Merlo.

Apărut inițial în anul 2012, la Nikita Editore, din Firenze, prin programul TPS, al CENNAC/Centrul Cărții, la o distanță de aproape un deceniu, cartea a fost preluată de Sandro Teti Editore din Roma. Cu atât mai mult cu cât rareori se întâmplă ca literatura română să fie reeditată, apariția este un eveniment care deja a prilejuit o serie de ateliere și de discuții organizate de Liga Studenților Români din Străinătate (19 martie), dar și cu studenții italieni înscriși la cursurile Accademiei di Romania din Roma/Accademia di Romania (25 martie).

Urmează alte evenimente, dintre care o întâlnire cu studenții de la Sapienza Università di Roma (30 martie) la care, alături de Doina Ruști, vor participa prof. Angela Tarantino, Nicoleta Neșu, prof. Roberto Melo. Evenimentul se desfășoară în formula unui atelier cu tema „Come scrivere una buona storia”.

Reeditarea romanului „L’omino rosso”, de Doina Ruști, va fi marcată și de un eveniment organizat de Accademia din Romania din Roma, în colaborare cu ICR București, în data de 14 aprilie, în cadrul căruia va avea loc o discuție despre carte. La eveniment vor participa Doina Ruști, prof. Roberto Merlo (traducătorul romanului), Sandro Teti, profesori și reprezentanți ai Accademiei. Vor urma și alte întâlniri similare, între care și cea de la Universitatea Padova (15 aprilie).

Tema principală a romanului „Omulețul roșu/L’omino rosso” este jocul, ca act artistic de recompunere a unei povești din bucăți care fac parte fiecare din altă poveste. Iar toate acestea dau imaginea globală a unei lumi-palimpsest – lumea actuală a unei țări cu trecut comunist.

Fiecare biografie întregește imaginea gri a trecutului: Albert face parte din generația decrețeilor și devine creatorul unei lumi compuse din șiruri nesfârșite de omuleți roșii. Rufă este fiul unui securist, care va duce pe o treaptă mai atroce violențele tatălui său, singurătatea Laurei își are rădăcinile în drama copilăriei (asasinarea tatălui). Spirit dual al acestei lumi, omulețul roșu sintetizează toate aceste experiențe, el este liantul poveștii în întregul ei.

DOINA RUŞTI, prozatoare apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a scris trilogia fanariotă, compusă din „Homeric” (2019), „Mâța Vinerii” (2017) și „Manuscrisul fanariot” (2015), dar și alte romane de succes, cu miză socială puternică: „Fantoma din moară” (2008), „Lizoanca” (2009), „Zogru” (2006) s.a. Cel mai recent roman al său este „Paturi oculte” (2020).

Traduse în numeroase limbi de circulație, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (2008) și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române (2009).

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană de la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.