Marți, 11 februarie, la ora 18.30, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului „Rusia la răspântie. Geoistorie, geocultură și geopolitică”, de Oleg Serebrian, apărut în doua edițiie (ediția I: 2014, ediția a II-a, revăzută și actualizată: 2019) la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc.

Preț promoțional în ziua lansării & sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa: Alexandru Solcan, politolog, Iulian Fruntașu, scriitor, diplomat și Virgil Pâslariuc, istoric. Moderator: Em. Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier.

„Rusia întotdeauna a fost la o răspântie de drumuri, o fatalitate derivată din geografie – periferie a Europei, periferie a Asiei și totodată centru al Eurasiei –, dar niciodată în decursul celor aproape 12 secole de istorie rusă povara alegerii căii potrivite n-a fost atât de grea ca la acest început de mileniu. Dificultatea alegerii se datorează și multiplicării opţiunilor, or, Rusia de azi nu mai are de ales, ca odinioară, o cale din două – latină sau greacă, așa cum a fost în secolul al XI-lea; un model slav autohtonist sau unul occidental, ca la finele veacului al XVII-lea; stilul autoritar al Vienei și Berlinului sau cel liberal-democrat al Londrei și Parisului, ca la finele veacului al XIX-lea. Trei căi mari, care se bifurcă la rândul lor, se deschid azi în faţa Moscovei – una imperială, care presupune refacerea unui ansamblu politico-geografic centrat pe Rusia; una eurasiatică, ce ar însemna o orientalizare a preocupărilor sale geopolitice; și una europeană.” (Oleg Serebrian)

Oleg SEREBRIAN (n. 1969) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edin­burgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice.

În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și SUA. În 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar din 2015 este Ambasador al Republicii Moldova în Germania. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015). În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Cărți publicate la Editura Cartier: Politosfera (2001), Politică și geopolitică (2004), Geopolitica spațiului pontic (2006, ediția a II-a; 1998, ediția I, Cluj), Cântecul mării (roman) (2011, 2012, 2018), Woldemar (roman) (2018, 2019).

Rusia la răspântie de Oleg Serebrian (Cartier istoric). Legată, 176 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL
Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În Cartier istoric au mai apărut:

Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar
Odessa, de Charles King
Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru
România în secolul XX, de Francesco Guida
Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntașu
Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial, (ediția a II-a) de Anna M.Wittmann
Aromânii: pretutindeni, nicăieri (ediția a III-a), de Nicolas Trifon
Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov
Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească (1940 – 1991), de Valeriu Pasat
Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu
Dificila Unire, de Alberto Basciani
Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann și Heinrich Stiehler
Bandiții,  de Eric Hobsbawm
Despre istorie,  de Eric Hobsbawm
Popoarele, statele și frica,  de Barry Buzan
Republica Moldova: un stat în căutarea națiunii,  de Matei Cazacu și Nicolas Trifon
Toți oamenii Kremlinului,  de Mihail Zîgar

În curând:

Cartea foametei, de Larisa Turea
Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699 – 1806), de Ion Chirtoagă
Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, de Mihai Gribincea
Iunie 1940. Raptul Basarabiei în presa occidentală, de Dorin Dușceac
Era revoluțiilor (1789 – 1848), de Eric Hobsbawm
Era capitalului (1848 – 1875), de Eric Hobsbawm
Era imperiului (1875– 1914), de Eric Hobsbawm
Era extremelor (1914 – 1989), de Eric Hobsbawm
Istorii antisovietice, de Oleg Panfilov
Istorii antirusești, de Oleg Panfilov

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.