Bogdan Perțache revine pe O Mie de Semne cu o nouă proză scurtă a cărei acțiune amintește de tragicele evenimente din decembrie 1989.

Iată, pentru reamintire, câteva date biografice trimise de Bogdan anterior:„Mă numesc Bogdan Perțache, locuiesc de anișori buni în Canada, în România am fost învățător și profesor de limba engleză, și scriu mărunțișuri de când mă știu. Recent, am terminat un curs de „creative writing” ținut de Florin Iaru (singurul lucru bun în pandemia asta nenorocită: am putut face cursul on-line, pe Zoom). Am mai publicat proze scurte în Revista de povești și Literomania.”

Cătălin

Îmbrățișează AKM-ul unsuros ca pe-o chitară și, cu degetul mare al mâinii stângi, țăcăne sus-jos levierul ce mută pe foc automat, foc-cu-foc sau blochează tragerea. Stă așezat, sprijinit de colțul unei case, i-e rece la spate, geaca de piele a fost o alegere proastă. Tovarășii lui fac sfat la doi metri de el, stând pe vine. Printre zgomotele de gloanțe, ce trosnesc mai întâi în depărtare, apoi plesnesc tencuiala zidurilor din jur, aude că „ceilalți” au ocupat stația de Salvare. Misiunea lor e să o elibereze și, mai apoi, cu orice preț, să o apere de teroriști. Strada întunecată e luminată din când în când ca de un stroboscop defect. Miroase a fum și a praf de ciment. Un ins scund, voinic, cu o căciulă uriașă din blană de iepure, se târăște pe lângă el, întinde brațele și trage câteva focuri spre „ei” fără să se expună. Tot târâș, se retrage. Din partea cealaltă răspunsul vine imediat, lung. Închide ochii, găsește un anume ritm în pocnetele rafalelor, repetă ritmul, lasă arma și-și presează palmele pe urechi, sună bine, continuă ritmul și-l dezvoltă într-o melodie, versurile le are deja, un cântec despre fata lor și despre pruncul ce o să vină, despre copii crescuți în libertate. Se vede pe o scenă uriasă, în America, cu mii de fani cu mâinile ridicate care-i aplaudă solo-ul de chitară. Numai să nu uite melodia! Tum-tu-tum, tu-tu-tu-tum, tu-tum! Ah! Cineva îi zgâlțâie umărul, e tipul cu căciula de iepure:

-Hai, băieți, pe ei, acum! Plecăm în grupuri mici, ne adăpostim după mașini și înaintăm încet-încet. Întâi tu și prietenul tău, arată spre Marian. Noi o să tragem focuri de acoperire!

Se ridică și face câteva salturi să se dezmorțească, se uită la Marian care își rotește umerii, apucă strâns pistolul mitralieră, pregătit de fugă, piticul a îngenuncheat lângă colț și și-a proptit pușca în umăr, alt om, mult mai înalt, cu șubă din bumbac albastră, face la fel. Cei doi încep să tragă.

-La cinci, pornim! – zice Marian.

Când aude „cinci” pornește goana urmat de Marian. La capătul celălalt al străzii stele albe lucesc ca o instalație de pom de iarnă. „Ha! Mâine-i Ajunul!”. Nu vrea să piardă ritmul noii melodii, dar îl deranjează un hârâit ca al unor bile de cocs rostogolindu-se pe un acoperiș de tablă. Aude un urlet în spate, întoarce capul, Marian e căzut pe asfalt, a zvârlit AKM-ul și s-a apucat cu ambele mâini de picior. Apoi simte o arsură după ureche și cum o mână cu gheare îl apucă de ceafă.

***

„Decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-sa. Decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-sa…”. Repetă obsesiv fraza asta cretină de când s-a înnoptat. Nu risipește muniția, ca ceilalți, „cine știe cât o să dureze?”. Arma lipită de obraz, răceala ei îi face bine, casca metalică nu-i nici prea lăsată pe ochi, nici pe ceafă. Speră că a apreciat bine distanța și potrivit bine foița înălțătorului. Ochiul fixat în v-ul cătării lăcrimează din când în când.

A început iar nebunia, acum sunt doi care trag spre ei, inspiră adânc și se blochează pe patul puștii. Două umbre apar de după colț, aleargă. Strânge trăgaciul de două ori, calm. Simte șocurile până-n tălpi. Umbrele au căzut la pământ. Strigă:

-I-am luat, tovarășu’ căpitan! P-amândoi teroriștii, io i-am luat!
-Bravo, caporale!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.