SEAMUS HEANEY s-a născut pe 13 aprilie 1939 în localitatea Tamniaran, la ferma familiei, numită Mossbawn, situată între Castledawson și Toomebridge, în Irlanda de Nord. În 1953 familia s-a mutat în apropiere, la Bellaghy. Micul Seamus a frecventat mai întâi cursurile Anahorish Primary School, după care, când avea 12 ani, a câștigat o bursă la St. Columb`s College, o școală romano-catolică din Derry.

În 1957, Heaney s-a mutat în Belfast pentru a studia limba și literatura engleză la Queen`s University Belfast. În timpul șederii în Belfast i-a picat în mână volumul Lupercal al lui Ted Hughes, care l-a inspirat să scrie poezie. A absolvit în 1961 cu o diplomă First Class Honours. Ajutat de mentorul său, scriitorul Michael McLaverty, Heaney a început să publice poezie în 1962.

În 1966 a debutat editorial la Faber & Faber cu volumul Moartea unui Naturalist. A câștigat mai multe premii, dintre care menționăm „Gregory Award for Young Writers” și „Geoffrey Faber Prize”. În 1969 a publicat cel de-al doilea volum al său, O ușă în întuneric. În 1972 s-a mutat în Wicklow, Republica Irlanda, și a devenit scriitor profesionist. În același an i-a apărut volumul Wintering Out (La iernat). În anii următori, Seamus Heaney va susține lecturi publice în Irlanda, Anglia și Statele Unite. În 1975 a publicat cel de-al patrulea volum de poezie, Nord.

Din 1976 a devenit profesor principal la catedra de engleză a Carysfort College din Dublin și s-a mutat cu familia în suburbia Sandymount. Următorul său volum, Muncile câmpului, a fost publicat în 1979. În 1981 a călătorit în Stale Unite, la Harvard University, ca „visiting professor”. Născut și educat în Irlanda de Nord, Heaney a insistat să fie numit irlandez, nu britanic.

Dintre celelalte volume de poezie pe care le-a publicat mai menționăm Station Island (1984), The Haw Lantern (Păducelul felinar, 1987), Seeing Things (Viziuni, 1991), The Spirit Level (1996), Electric Light (Lumină electrică, 2001), District and Circle (2006) și Human Chain (2010). În 1995 a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

Seamus Heaney s-a stins pe 30 august 2013, la vârsta de 74 de ani, și este înmormântat în cimitirul St. Mary`s Church, Bellaghy, Irlanda de Nord. Pe piatra de mormânt este gravat versul-epitaf  „Walk on air against your better judgement” din poemul „The Gravel Walks”.

Notele biobibliografice sunt preluate de aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Seamus_Heaney, iar textul de mai jos este reprodus din antologia Țara Mlaștină și alte poeme, apărută la Editura Polirom în 2009 (traducere de Dan Sociu, cu ilustrații de Tudor Jebeleanu).

Copil de aruncat

Când s-a aprins lampa,
un gălbenuș de lumină
în fereastra din spate,
copilul din șopron
și-a lipit ochiul de o spărtură –

Micuțule băiat de coteț,
cu fața subțire ca luna nouă
de neuitat, imaginea ta
din fotografii a trecut strălucind
ca un șoarece pe podeaua minții mele,

Micuțule om-lună,
ținut într-un coteț, credincios,
acolo, la capătul curții,
forma ta fragilă, luminoasă,
fără greutate, tulbură praful,

pânzele de păianjen, găinațul vechi
de sub stinghii
și mirosurile uscate ale resturilor
pe care ți le întindea printr-o trapă
dimineața și seara.

După sunetul pașilor ei, liniște;
vegheri, lungi singurătăți, posturi,
lacrimi necreștinate,
o complicată iubire a luminii.
Dar acum vorbești în sfârșit

cu o mimică străină,
ceva dincolo de răbdare,
absența impenetrabilă, fără cuvinte,
a distanțelor lunare
s-a păstrat deasupra iubirii.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.