Vineri, 18 august 2023, ora 19.00, la Cărturești Verona (str. Pictor Verona nr. 13-15) din București, editura Tracus Arte lansează un nou volum de teatru semnat de Saviana Stănescu, „Pentru o femeie barbară”. Sunt invitați să vorbească despre autoare și noul său volum prof. univ. dr. Ioan Cristescu, criticul de teatru Oana Cristea Grigorescu, regizorul Andrei Măjeri (care a montat una dintre piesele din volum ale Savianei Stănescu la TNB – 9G, noile generații, acum câțiva ani), iar actrița Adelaida Zamfira (care a jucat în primul spectacol al Savianei Stănescu, la MNLR, împreună cu Ada Condeescu, „Știați că trenurile spun povești cu infante?”) va citi câteva monologuri din carte. Autoarea va avea o sesiune de autografe și va purta un dialog interactiv cu participanții la eveniment.

Volumul de teatru „Pentru o femeie barbară”, de Saviana Stănescu, este tradus din limba engleză și are un studiu introductiv de Diana Benea.

„În ultimii douăzeci de ani, Saviana Stănescu a devenit o figură emblematică a dramaturgiei americane, o exponentă a intersecției dintre Est și Vest, dintre culturi și tradiții teatrale diferite, dintre absurdul și carnavalescul est-european și realismul psihologic american. Dacă întreaga activitate a autoarei poate fi cuprinsă în metafora punților pe care le construiește cu generozitate între continente, culturi, limbi și artiști din diverse spații, atunci ediția de față speră să consolideze o astfel de punte spre publicul românesc, printr-o selecție de piese recente, montate și publicate cu precădere în ultimul deceniu. Surprinzând atât preocupările pentru subiecte cu o amplă rezonanță socio-politică, cât și varietatea stilistică a producției sale dramatice, volumul lansează o invitație de a (re)descoperi universul uneia dintre cele mai originale voci ale teatrului american contemporan, care se întoarce, din nou, acasă.” Diana Benea, Universitatea din București

Saviana Stănescu este o scriitoare româno-americană, care a avut multiple producții ale pieselor sale la New York, obținând premii ca New York Innovative Theatre Award for Outstanding Play (Waxing West la Teatrul La MaMa) sau includerea în Indie Theatre Hall of Fame. Piesele sale au fost publicate de edituri americane prestigioase ca Samuel French, Smith&Kraus, Applause, NoPassport, după ce au avut producții de succes ca: Aliens With Extraordinary Skills (WP Theatre, New York; Teatro La Capilla, Mexico City; Teatrul Odeon), Ants (New Jersey Rep), For A Barbarian Woman (Fordham/EST), Lenin’s Shoe (The Lark), White Embers (Theatre Row, New York; Dramalabbet, Stockholm; premiul OOB NYC), Useless/Organic (Queens Theatre, TNB), Toys (Hudson Theatre LA, Avignon Festival, 59E59 NYC), Hurt (Manhattan Repertory Theatre), What Happens Next, e-Motion (Cherry Arts), Zebra 2.0 (New Ohio) etc.

A publicat câteva volume de poezie (Amor pe Sârmă Ghimpată, Sfaturi pentru Gospodine și Muze, Proscrisa) și Black Milk, o antologie bilingvă de piese de teatru. Piesa Savianei, Apocalipsa Gonflabilă, a câștigat premiul UNITER pentru Cea mai Bună Piesă a Anului în 2000. Primele sale piese în română (Infanta. Mod de Întrebuințare; Numărătoarea Inversă) au fost montate de regizorii Radu Afrim, Theo Herghelegiu, Anca Maria Colțeanu, Tudor Țepeneag etc. În prezent, Saviana Stănescu este profesoară universitară de scriere dramatică și teatru contemporan la Ithaca College, după ce a predat 8 ani la New York University, Tisch School of the Arts, unde a obținut un MA în Performance Studies și un MFA în Dramatic Writing între anii 2001-2004.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.