Revista „Steaua” anunța, în numărul 5-6 din 1964, a patruzecea piesă a lui Mircea Ștefănescu – „EMINESCU”, care avea să fie pusă în scenă în regia lui Sică Alexandrescu, având „în rolurile principale două talente aparţinând «schimbului de mâine»: Eminescu şi Veronica Micle vor fi jucaţi de doi elevi ai Institutului de Teatru: Ion Caramitru şi Valeria Seciu”. Acesta pare a fi primul rol legat de viața și opera eminesciană al actorului Ion Caramitru.

În 1989, la Centenarul morții poetului, la Ateneul Român, Ion Caramitru, acompaniat de pianistul Dan Grigore, a susținut un recital de poezie eminesciană Eminescu… după Eminescu; , iar în 2006, în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie, la Botoșani, un recital după un scenariu pe care l-a propus actorul însuși după opera și manuscrisele lui Mihai Eminescu. În același an, de Zilele Eminescu, ediția din ianuarie, a lansat CD-ul Eminescu… după Eminescu, editat în cadrul proiectelor culturale ale Memorialului Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu. Cinci ani mai târziu, în 2011, a regizat și a susținut, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, în cadrul Zilelor Eminescu (ediția din ianuarie) recitalul Cetăţeni de onoare ai Poeziei. În 2012, a conceput și a susținut, în țară și străinătate –  pentru românii din diaspora, spectacolul Dor de Eminescu.

Ion Caramitru a revenit la Botoșani pe 15 iunie 2021 cu un moment eminescian, când Memorialul Ipotești  Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” i-a acordat Premiul pentru promovarea operei eminesciene.  Textul de Laudatio, rostit de Iulian Costache și răspunsul maestrului Ion Caramitru la Laudatio – Copyright poetic – sunt publicate în „Revista „Glose”, nr. 5-6/2021 (pentru varianta electronică: https://issuu.com/memipotesti/docs/revista_glose_2021).

Pe 9 martie 2021, Ion Caramitru ar fi împlinit 80 de ani. În această zi, vizitatorii Memorialului Ipotești vor avea ocazia să asculte o selecție Ion Caramitru din Fondul Memorialului Ipotești. Aceasta va fi disponibilă și pe pagina de Facebook, precum și pe site-ul Memorialului Ipotești: http://www.eminescuipotesti.ro/rememberioncaramitru2022mart.htm.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.