Constantin Abăluță nu are nevoie de nicio prezentare, așa cum bine spunea ieri după-amiază Cristian Cosma (aka un_cristian) la Librăria Humanitas Kretzulescu, acolo unde cunoscutul poet a susținut o lectură din cele două cărți publicate în 2018 la Casa de Pariuri Literare, „Trecerea în alt ocean” și „Poem pentru cei ce nu-s de față”.

Toate premisele pentru o după-amiază poetică foarte plăcută erau îndeplinite: un spațiu cald, oferit de Librăria Humanitas Kretzulescu, gazde foarte amabile, un poet care, ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani, poate polariza cu ușurință, datorită notorietății sale, atenția publicului, vremea frumoasă într-un București surprins parcă de căldura lui martie și așa mai departe.

Sincer, m-am dus la Librăria Humanitas Kretzulescu încărcat de entuziasmul ăla pe care-l ai înaintea unui eveniment extraordinar. Am fost dezamăgit? Nu cred. Nu aveam de ce. Singurul lucru care m-a surprins neplăcut a fost că nu au venit, în afară de Cristian Cosma, de actrița Silvia Codreanu și de mine, decât zece oameni.

Doar atât: zece oameni au luat loc pe scaunele pregătite de gazde în spațiul amenajat pentru această lectură publică a unui mare poet, pe numele lui Constantin Abăluță. I-am și spus la un moment dat editorului Cristian Cosma că, dacă la un scriitor de o asemenea anvergură nu vin decât zece oameni, la ce se poate aștepta un scriitor care abia face primii pași în lumea literară? Răspunsul cred că vine de la sine.

Constantin Abăluță & Cristian Cosma

„Vorbim despre un senior de drept al literaturii române contemporane care, deși este, după cum bine știți, pasat de pe o listă pe alta, azi e, mâine nu e, pe cine știe ce povești dintr-astea de nominalizări, rămâne, prin discreția și prin opera pe care a produs-o, un nume foarte important.

I s-au reproșat sau i se reproșează lui Constantin Abăluță două lucruri: această discreție de care vorbeam mai devreme și faptul că nu face spectacol. Am încercat să înlătur aceste două clișee prin documentarul lansat în decembrie, «Poate că asta e fericirea».

Unii dintre voi l-ați văzut și poate l-ați (re)descoperit pe Constantin Abăluță ca pe – realmente –  un om de spectacol, dincolo de faptul că, așa cum îl vedeți, este un autor care efectiv n-are nevoie de niciun fel de prezentare. Este poet, dramaturg, romancier, traducător, fost editor de mare succes, un om care știe cam tot ce trebuie să se știe despre literatura română.

Sigur, nu are vizibilitatea pe care mulți alții o au, tocmai datorită acestei discreții și a faptului că ar fi așa de introvertit încât nu se prea dă în spectacol. Cărțile lui sunt totuși un spectacol! Anul trecut a publicat trei volume de versuri, dintre care două la Casa de Pariuri Literare.  

Important este că, la 80 de ani deja împliniți Constantin Abăluță este foarte activ și, mai mult decât atât, este inventiv, este spectaculos” a spus Cristian Cosma în cuvântul de deschidere al evenimentului.

Constantin Abăluță

A urmat lectura actriței Silvia Codreanu, după care Constantin Abăluță a citit câteva poeme din cărțile mai sus menționate. Înaintea sesiunii de autografe de la finalul întâlnirii, poetul a ținut să spună și câteva cuvinte:

„În primul rând vreau să-i mulțumesc foarte mult Silviei, care este maestră în a face grupaje, așa cum simte ea, dintr-o carte. Ca să fiu sincer, eu n-am avut decât vreo doi-trei recitatori. Unul dintre ei a fost Pittiș, Dumnezeu să-l ierte!

Vreau să vă spun că ea a făcut un mixaj între cele două cărți. Prima parte, care este o parte de proză, e singura din volumul «Poem pentru cei ce nu-s de față”, care este un poem în multe nuanțe, în multe straturi, pe care am simțit nevoia să-l scriu pentru familia mea, din care reprezentant aici este vărul meu, Bădișor Abăluță, care a intrat și el într-o dedicație și într-un astfel de malaxor al creației mele, al viziunii mele.

Realitatea și fantezia se împlinesc, sunt fațete ale aceleiași munci creatoare, toți creatorii știu treaba asta. Problema e să reușești să pară natural, să crezi în treaba asta, sau să nu fie foarte aruncată într-un fantastic dintr-ăsta lingvistic sau de fațadă.”

Am plecat reconfortat de la Librăria Humanitas Kretzulescu, încărcat pozitiv pentru săptămâna de muncă pe care o aveam în față.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

1 Comment

  1. Mă bucur, domnule, că sunt și eu printre cele ”o mie de semne”!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.