E greu să fac un rezumat al zilei de ieri de la Gaudeamus – prima zi „plină” de la această ediție, fiindcă pe 14 am dat doar o tură scurtă pe-acolo – având în vedere densitatea tuturor celor întâmplate și văzute. Nu e neapărat vorba despre evenimente propriu-zise (am participat la unul singur) ci de întâlnirile cu prieteni și cunoscuți pe aleile sinuoase care mărginesc standurile amplasate la „ground zero”. Aici, la „parter”, te afli ca într-un fel de labirint. Problema este că eu, șoarecele de bibliotecă, am atâtea bucăți de brânzăcărți la îndemână încât uneori mă rătăcesc de-a dreptul în căutarea lor.
Oferta, însă, este copleșitoare. Interesant este că resimt chestia asta cu atât mai acut cu cât văd că numărul bancnotelor din portofel se diminuează. Noroc cu prieteni precum Ciprian Măceșaru sau Ana Toma, care mi-au dăruit câteva cărți (mulțam foarte mult) noi-nouțe, frumoase, apetisante, pe care abia aștept să le citesc. Deja i-am numit pe doi dintre cei cu care m-am întâlnit. Ana, cel mai blând cerber posibil, pus să păzească standul Casei de Editură Max Blecher, acolo unde puteți găsi nu numai cele mai bune cărți de poezie, ci și (de azi) cea mai valoroasă și consistentă revistă literară de la noi: Poesis International. Nu ratați acest număr 2/ 2018, fiindcă nu știți ce pierdeți și mai costă și doar 7 lei, cam cât o bere la Tramvaiul 26.
Așa m-a întâmpinat Teodor Hossu-Longin la standul Paralela 45.
La Paralela 45 mă aștepta Teodor Hossu-Longin ca să-mi arate live noua mea carte de poezie, „mother”. E acolo, are preț redus (16 lei) și vă așteaptă, așa cum și eu vă aștept la lansarea de mâine, de la ora 15.00. M-am văzut și cu Cosmin Perța, cel care a făcut posibilă apariția acestei cărți și care a scris cuvinte atât de frumoase despre ea pe coperta a IV-a. Mulțumesc, Cosmin, you`re the best!
Aș minți dacă aș spune că inima mi-e împărțită în două la acest Gaudeamus, între proză și poezie. Cred că am să împrumut din nou expresia aia extraordinară a lui Claudiu Komartin din „Cobalt” și o să spun că am anul acesta o inimă în care bat două inimi (literare). Pe de o parte există inima „mother”, cartea mea de poezie care apare, în sfârșit, după cam patru ani de când am scris-o, și inima „Sebastian”, care și ea vă așteaptă la standul editurii Cartier (mâine, la lansarea de la 17.30, împreună cu autorul, care promite că vă va da și autografe), cu prețul ofertant de 25 de lei.
Radu Vancu & Claudiu Komartin
Pe Claudiu Komartin l-am întâlnit tot la „ground zero”. În scurt timp ni s-a alăturat Cristian Fulaș, cu care am avut un scurt și dens dialog despre cărți, evident, îndeosebi despre „Busola” lui Mathias Enard, pe care a și tradus-o de altfel și pe care mi-a recomandat-o cu multă căldură. O am acasă, e pe lista scurtă de lecturi, deci urmează.
Ca argintul viu și-a făcut apariția Mugur Grosu, care ne-a tras spre standul România Centenar al Muzeului Literaturii Române, acolo unde se desfășura deja o lectură publică de poezie. Printre protagoniști s-au aflat Bogdan Ghiu, Mitoș Micleușanu, Iulian Tănase, Mugur Grosu, Cosmin Perța și Ștefan Manasia. În public, alături de mine, au mai fost Radu Vancu și Claudiu Komartin.
Am făcut un tur și pe la etaje, unde am trecut, așa cum am spus, pe la Ana Toma, la Casa de Editură Max Blecher, apoi pe la standul cafegiului Gheorghe Florescu, unde am schimbat câteva amabilități cu fiica acestuia, Vali Florescu, și am inhalat aroma amețitoare a cafelei de calitate care se vinde aici. Apoi, la Polirom, am schimbat de asemenea câteva amabilități, în premieră, cu Dan Lungu și Bogdan Suceavă.
Dan Lungu alături de „Pâlpâiri”, romanul pe care-l va lansa la Gaudeamus
Am plecat cu un bagaj consistent de poze, cu cărți puține, dar valoroase (printre ele antologia întocmită de Emilian Galaicu-Păun, „Dați totul la o parte ca să văd”, de Eugen Cioclea, apărută la Editura Cartier, apoi tot o antologie pe care mi-o doream la fel de mult, „Ilustrată din Chinatown”, de Richard Brautigan, apărută la Paralela 45, și volumul lui Gheorghe Crăciun, „Pulsul prozei”, apărut la Polirom) și cu satisfacția unei zile pline de târg. Azi o iau de la capăt, așa că ne vedem pe-acolo!
gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/
