Încă de aseară am depășit un prag pe care, sincer să vă spunem, nu prea visam să-l realizăm așa curând când am demarat proiectul O Mie de Semne. Sunt doi ani de atunci și am ajuns la opt mii de susținători pe pagina de facebook. E o cifră care ne bucură și care ne face în egală măsură responsabili.

Pentru unii nu e deloc mult. Pentru alții este poate o realizare. Pentru noi este onorabil să ne aflăm în punctul ăsta. Îmi amintesc că la început scepticii nu ne dădeau nicio șansă. Acum am ajuns aici, și nu pentru a demonstra cuiva ceva. Am ajuns aici pentru a ne demonstra nouă în primul rând că suntem în stare să ducem lucrurile mai departe, oricâte obstacole s-ar ivi și oricât de greu ne-ar fi.

Am primit, mai ales în lunile de criză provocate de pandemie, ajutoare importante de la oameni generoși. Suntem aici datorită lor și datorită celor care ne susțin pe Patreon. Asta demonstrează că literatura încă mai înseamnă ceva într-o țară în care consumul de carte este la un minim istoric.

Asta înseamnă că există oameni cărora le pasă și care cred în ceea ce facem, deoarece prin toate eforturile noastre am încercat să sprijinim tocmai acest segment cultural atât de vitregit: literatura. Am promovat cărți, am făcut recenzii, am realizat reportaje la evenimente literare – atunci când a fost posibil – sau am adus în prim-plan scriitori români, edituri românești care publică și se încăpățânează să existe, deși totul pare potrivnic pieței de carte.

Vă mulțumim tuturor: celor care ne urmăresc în fiecare zi, celor care ne citesc, celor care ne susțin cu prezența lor și, last but not least, celor care donează. De la voi vine oxigenul care ne alimentează energia și ambiția de a exista în continuare.

O Mie de Semne va rămâne în continuare, deși sună un pic bombastic, un bastion al calității. Ne pare rău că mulți dintre cei care au trimis texte la „Poșta redacției” s-au supărat fiindcă n-au fost publicați. O veți putea face cândva, însă doar dacă veți scrie bine. Așa cum am mai spus cândva, în literatură perseverența are un rol foarte mare. Poți fi genial, însă dacă nu muncești ca să-ți demonstrezi talentul, nu vei realiza nimic.

Nimeni nu trebuie să pornească de la premisa că e ușor de publicat pe O Mie de Semne. Cu riscul de a vă supăra încă o dată, depinde numai de voi dacă acest lucru se va întâmpla. Dar dacă nu veți trimite texte de calitate, indiferent de background-ul literar, vor fi puține șanse să apăreți pe site-ul nostru.

Cei care iubesc cu adevărat literatura de calitate, chiar dacă vor fi respinși într-o primă fază, vor rămâne alături de noi. Motivul este unul foarte simplu: ei își doresc cu adevărat să fie validați într-un loc unde nu ajunge oricine. Cei care se supără și spun că „internetul e mare, putem să publicăm oriunde” o pot face, firește, chiar și trântind ușile, însă asta nu înseamnă că textele lor, respinse de O Mie de Semne, devin dintr-o dată mai bune.

Am ajuns în punctul ăsta tocmai datorită încrederii că putem să facem totul din ce în ce mai bine. Chiar dacă unii au ales să plece între timp, noi le mulțumim pentru că au fost alături de noi și sperăm că despărțirea e temporară. Așa cum bine se știe, lucrurile astea nu sunt definitive. Vă așteptăm oricând înapoi, cu texte mult mai bune sau doar cu simpla prezență.

În momentul ăsta viitorul pare incert pentru multă lume. O Mie de Semne nu face excepție. Vreau să închei spunând încă o dată cât de important este ajutorul pe care ni-l dau acești oameni generoși donând diferite sume de bani pentru menținerea site-ului pe linia de plutire. Sprijinul lor este esențial.

Iar dacă și voi, cei care citiți aceste rânduri, vă veți hotărî la un moment dat să donați, cum bine a spus un prieten, echivalentul unei cafele – există și un concept în sensul ăsta, numit „Thank you for visiting. You can now buy me a cofee” (o să vedeți în curând despre ce este vorba) – atunci puteți să o faceți și direct, fără formalitățile de pe Patreon sau PayPal, în contul RO98INGB0000999909778881 (RON)

Vă mulțumim mult și fiți în continuare alături de noi, fiindcă O Mie de Semne este singurul site literar care se află aici, pentru voi, zi de zi.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.