Mărturisesc că nu sunt unul dintre cei care tresar la orice știre apare pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România. Ba chiar aș putea afirma că respectivul portal mă lasă indiferent. N-am putut să nu-mi ridic însă sprâncenele a mirare când am citit pe news-feed-ul lui Dumitru Crudu câteva întrebări întru câtva retorice puse de chiar scriitorul basarabean: „Anul trecut a plouat cu cărți bune de proză, dar Uniunea Scriitorilor din România nu a premiat-o pe nici una dintre ele. Oare de ce? Oare care ar putea fi explicația?”

Am intrat și eu pe site-ul USR ca să văd cum stau lucrurile. Într-adevăr, în cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019, la secțiunea „Premiul pentru Cartea de Proză”, există un mesaj sec: „Nu se acordă”. Dumitru Crudu are tot dreptul așadar, ca noi toți de altfel, să-și pună/să ne punem unele întrebări. Chiar dacă nu va exista niciun răspuns, fiindcă USR comunică doar prin comunicate lapidare, intermediate juridic, tot merită să zgândărim un pic problema: de ce nu există măcar o explicație, la fel de seacă, în genul: „Premiul pentru Cartea de Proză nu se acordă din cauza lipsei de valoare”?

Mai marii USR-ului au lăsat-o în coadă de pește, considerând că e suficient să spună, ca la concursurile de genul „Miss Pătârlagele”, „nu se acordă”, fiindcă este evident că niciuna dintre candidate nu e suficient de atrăgătoare ca să aspire la tiara cu cristale Swarowski. Cu toate astea, aici vorbim de altceva. Premiile USR ar trebui să reprezinte crema scriitorimii din țara noastră, o încununare a muncii acestora de ridicare a nivelului cultural autohton.

Să fie oare, din partea juriului pentru decernarea Premiilor USR (Mihai Zamfir – Preşedinte –, Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu – membri) o recunoaștere a faptului că producția prozastică a mebrilor USR a fost una proastă? Sau juriul a avut standarde estetice atât de înalte încât nimeni nu a putut răzbate până la nivelul impus (pe care nu îl cunoaștem, dar pe care ni-l închipuim foarte ridicat)?

Dacă Uniunea Scriitorilor din România ar fi trebuit să acorde premii pentru proză scriitorilor de pe Marte, atunci comunicatul „Nu se acordă” ar fi fost unul logic, fiindcă pe Marte nu sunt scriitori. Atâta timp însă cât premiile respective îi vizau pe scriitorii din România, îmi vine greu să cred că nu a apărut în 2019 nicio carte de proză susceptibilă să ajungă la standardele juriului pentru decernarea Premiilor USR.

În continuare am să fac o listă cu cărți de proză apărute în 2019, pe care le am în „Biblioteca lui Gelu” (le-am citit pe majoritatea, despre unele am și scris recenzii pe www.omiedesemne.ro). Nu știu dacă acestea ar fi meritat Premiul USR pentru proză și nu mai stau să caut dacă autorii sunt sau nu membri USR. În orice caz, îi dau prin asta dreptate lui Dumitru Crudu: în 2019 au apărut multe cărți de proză de un nivel foarte bun.

E limpede, cel puțin pentru mine, că autorii care ar fi meritat premiul respectiv nu fac parte din așa-zisa „gașcă de la USR”. Altfel nu-mi pot explica de ce un premiu care în principiu n-ar fi trebuit să ridice astfel de probleme (un fel de aranjament la masa verde prin neprezentare sau nereprezentare) are în dreptul câștigătorului explicația „Nu se acordă”. E încă unul dintre numeroasele mistere ale USR, de nedezlegat nici măcar în anii când se aliniază planetele sau Marte e la cea mai mică distanță față de Terra. Să mă judece astrologii dacă greșesc.

Bogdan Răileanu, Teoria apropierii, Editura Humanitas, 2019
Vitalie Ciobanu, Zilele după Oreste, Editura Humanitas, 2019
Dumitru Crudu, Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici, Editura Humanitas, 2019
Corina Sabău, Și se auzeau greierii, Editura Humanitas, 2019
Andrei Panțu, Tonomatul, Editura Humanitas, 2019
Cătălin Mihuleac, Deborah, Editura Humanitas, 2019
Octavian Soviany, Micul saturnian, Editura Hyperliteratura, 2019
Mircea Cărtărescu, Melancolia, Editura Humanitas, 2019
Cosmin Perța, Arșița, Editura Paralela 45, 2019
Ciprian Măceșaru, Alergătorul invizibil, Editura Paralela 45, 2019
Francisc Baja, Aproape totul e ok, Editura Paralela 45, 2019
Cristina Eșianu, Anul mutilat, Editura Paralela 45, 2019
Daniel Bănulescu, N-ai vrea să te trimit în Paradis?, Editura Paralela 45, 2019
Ioana Nicolaie, Cartea Reghinei, Editura Humanitas, 2019
Cătălin Pavel, Arheologia iubirii, Editura Humanitas, 2019
Mariana Gorczyka, Dincoace și dincolo de tunel 1945, Editura Polirom, 2019
Adrian G. Romila, Apocalipsis, Editura Polirom, 2019
Mihai Radu, Contaminare, Editura Polirom, 2019
Alexandru Potcoavă, Viața și întoarcerea unui Halle, Editura Polirom, 2019
Ioana Scoruș, Freud Museum, Editura Polirom, 2019
Cătălin Dorian Florescu, În buricul pământului, Editura Humanitas, 2019
T.O. Bobe, Cartea neisprăvirii, Editura Humanitas, 2019
Vasile Ernu, Izgoniții, Editura Polirom, 2019
Ana Maria Sandu, Mama îmi spune că am o viață frumoasă, Editura Polirom, 2019
Dan Ciupureanu, Biroul de Întrebări Ridicole, Editura Polirom, 2019
Alina Nelega, Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, Editura Polirom, 2019
Bogdan Suceavă, Vincent nemuritorul, Editura Polirom, 2019
Doina Ruști, Homeric, Editura Polirom, 2019
Cezar Paul-Bădescu, Frica de umbra mea, Editura Polirom, 2019
Simona Antonescu, Ultima cruciadă, Editura Polirom, 2019
Mihai Buzea, Recrutorii, Editura Polirom, 2019
Lavinia Braniște, Sonia ridică mâna, Editura Polirom, 2019
Dan Lungu, Părul contează enorm, Editura Polirom, 2019
Iulian Bocai, Constantin, Editura Polirom, 2019
Vlad Drăgoi, Mica mea inimă de om singuratic, Editura Polirom, 2019
Tudor Ganea, 8, Editura Polirom, 2019
Dan Coman, Aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată, Editura Polirom, 2019
Liliana Corobca, Buburuza, Editura Polirom, 2019
Mircea Daneliuc, Sfumato, Editura Polirom, 2019
Sorin Delaskela, Destrămare, Editura Paralela 45, 2019
Radu Paraschivescu, Omul care mută norii, Editura Humanitas, 2019
Șerban Tomșa, Casa noastră cea de toate zilele, Editura Tracus Arte, 2019

P.S. – Mai sunt, cu siguranță, mulți autori cu volume apărute în 2019 care ar merita să intre pe această listă. Îi rog să mă ierte că i-am sărit din schemă și vă rog pe voi, cei care ați avut răbdare să citiți articolul până la capăt, să completați lista cu autori și cărți care ar fi putut aspira la premiul pierdut în neant numit „Premiul pentru Cartea de Proză”, (ne)acordat de Uniunea Scriitorilor din România. Îi voi adăuga pe măsură ce mi-i semnalați.

Sigur, ar mai fi „amănuntul” că unii dintre acești autori nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Chiar așa, domnilor și doamnelor din respectiva instituție, de ce acești scriitori valoroși nu fac parte din USR? E o întrebare legitimă, din cauza căreia sunt convins că nu ați avut nici măcar o noapte de insomnie. Noapte bună.   

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

4 Comments

  1. Liviu G. Stan Reply

    Ar mai fi Șerban Tomșa, un roman excelent – „Casa noastră cea de toate zilele” (Ed. Tracus Arte, 2019)

  2. Razvan Ventura Reply

    Când o Uniune îi retrage premiul lui Abăluţă pe ridicolul motiv că nu s-a prezentat în persoană la festivitate (deşi, din câte ştiu, absenţa era “motivată”), ce vă mai miraţi? De altfel, nici scriitorii nu se înghesuie să facă parte din Uniune, în afara veleitarilor şi a celor care mai papă un post călduţ la vreo revistă a Uniunii….Vezi şi https://www.bookaholic.ro/ancheta-11-scriitori-romani-despre-excluderea-lor-din-u-s-r-de-catre-comisia-de-monitorizare-suspendare-si-excludere.html.

    • Este adevărat, însă derapajele astea trebuie cumva semnalate. Am trăit cu amărăciune eșecul GR-USR, grup la care am aderat la vremea respectivă, singurul care s-a opus cu adevărat politicii USR, iar acum mi-am promis că, fie și la modul ăsta donchișotesc, voi îndrepta atenția opiniei publice spre modul defectuos în care USR gestionează treburile pe care le face sau ar trebui să le facă. Cunosc bine momentul excluderilor, mulți dintre cei care au pățit-o îmi sunt prieteni.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.