Luni, 3 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea volumului Sub semnul crucii. Catedrala Mântuirii Neamului şi construcţia de biserici în România postsocialistă, de Giuseppe Tateo, publicat de curând la Editura Polirom, traducere din limba engleză de Maria‑Magdalena Anghelescu, prefață de Simion Pop.

Invitați, alături de autor: Cătălin Berescu și Simion Pop.
Moderează: Magda Grădinaru

Despre carte

În vârful Dealului Arsenalului din Bucureşti, pe un mare şantier, se lucrează zi şi noapte. Catedrala Mântuirii Neamului trebuie terminată până în decembrie 2018, când este prevăzută inaugurarea ei. În apropiere se înalţă fosta Casă a Poporului, astăzi Palatul Parlamentului. Trecutul socialist al României şi renaşterea religioasă contemporană se învecinează. Prin prisma construirii noii catedrale, volumul lui Giuseppe Tateo examinează relaţiile complexe apărute între Biserică şi stat în ultimii treizeci de ani, utilizarea politică a apartenenţei religioase, strategiile prin care Biserica Ortodoxă Română îşi afirmă importanţa în România contemporană, dar şi noile forme de anticlericalism apărute în opoziţie cu ea. Căci, fapt extrem de semnificativ, cea mai înaltă catedrală ortodoxă din lume este doar una dintre cele 4.000 de biserici şi catedrale ridicate în ţara noastră după 1989.

Din cuprins:

Catedrala şi oamenii din jurul ei • Controverse şi probleme • Autoritatea clericilor şi ascensiunea anticlericalismului • Biserici, cruci şi o moschee • De ce şi în ce fel se înmulţesc bisericile ortodoxe în Bucureşti şi în România • Un simbol, multe semnificaţii. Viaţa politică a crucii • Finanţarea publică a catedralei naţionale • Lăcaşuri de cult în România

Giuseppe TATEO este bursier la Institutul de Cercetare al Universităţii din București. A studiat comunicare interculturală la Universitatea din Torino, unde a urmat și un masterat în antropologie culturală și etnologie, şi are un doctorat în antropologie socială obţinut la Institutul „Max Planck”, Halle, Germania. A avut o bogată activitate de cercetare la universități din Letonia, Cehia și Germania și a fost bursier al Colegiului Noua Europă din București. Este membru al Societății pentru Studii Românești și al colectivului de redacţie al ANUAC: Rivista della Società Italiana di Antropologia Culturale.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.