A mai rămas mai puțin de o săptămână până la deschiderea celei de-a 26-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, care va avea loc în premieră la Pavilionul B2 Romexpo, în perioada 20-24 noiembrie, sub semnul aniversării a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Potrivit comunicatului remis presei de Radio România, copreședinți de onoare ai acestei ediții vor fi directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, precum și scriitorul Mircea Dinescu. Deschiderea oficială a ediției de anul acesta a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România va avea loc miercuri, 20 noiembrie, la ora 12.00, la standul Radio România din incinta Romexpo.

După o pauză forțată de câțiva ani am mers și eu la Casa Radio la conferința de presă organizată în mod tradițional înainte de începerea Târgului Gaudeamusc și ținută în foaierul Sălii Radio. Formatul a rămas cel pe care-l știam, deci aici n-a fost nicio surpriză. S-au schimbat însă în totalitate participanții la această conferință: Connie Chifor – coordonatorul proiectului Gaudeamus, Georgică Severin – Președinte Director General Radio România, Mircea Dinescu – Președinte de onoare Târgul Gaudeamus Radio România și Cătălin Cîrnu – realizator Radio România Actualități.

A lipsit celălalt președinte de onoare al Târgului Gaudeamus Radio România, Ion Caramitru, care la ora conferinței de presă avea o repetiție la teatru. În cazul celor doi președinți de onoare, Ion Caramitru și Mircea Dinescu, s-a refăcut în mod simbolic, după 30 de ani, tandemul celebru de la TVR din ziua de 22 decembrie 1989. De asemenea, l-aș aminti și pe Vladimir Epstein, prezent la conferința de presă (a luat loc în sală), care este directorul onorific al târgului și unul dintre cei mai vechi organizatori.

Chiar dacă există o temă centrală a târgului, aniversarea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, pentru mine este totuși o surpriză că nu avem o țară invitată de onoare, lucru care cu siguranță ar fi dat o altă coloratură acestui eveniment foarte așteptat. La plusuri trebuie să remarc faptul că, în sfârșit, Târgul Gaudeamus va beneficia de un spațiu modern, pavilionul B2 (unde a avut loc și Bookfestul), lucru care, evident, va face uitată aglomerația din pavilionul central.

Discursurile au fost demarate de realizatorul Radio România Actualități, Cătălin Cîrnu: „Ora exactă se să dintotdeauna din Casa Radio. Sunt încântat că ne reîntâlnim în foaierul Sălii Radio pentru un eveniment pe care-l prefațăm, un eveniment atât de îndrăgit de tot publicul ascultător, pentru că legătura dintre radio și carte este de fiecare dată adâncă.”

Cătălin Cîrnu a întrebat-o apoi pe Connie Chifor care ar fi detaliile legate de această ediție: „Printr-o coincidență, sper, de bun augur, în anul în care aniversăm 30 de ani de la Revoluție începem și o nouă etapă a Târgului Gaudeamus. Un nou spațiu, Pavilionul B2 Romexpo, care ne va găzdui începând de la această ediție; o nouă denumire completă, Gaudeamus Radio România, care nu ne lasă să uităm de unde a plecat acest proiect inițiat la numai câțiva ani după Revoluție.

Deși a fost o decizie dificilă, pentru că pavilionul central Romexpo a găzduit Târgul Gaudeamus timp de 20 de ani, schimbarea spațiului a permis încă din acest an o creștere semnificativă a suprafeței ocupate, aspect care sperăm că se va reflecta în bilanțul celor care vor fi la târg, fie ei participanți sau vizitatori.

O nouă etapă în evoluția târgului nu înseamnă în niciun caz abandonarea tradițiilor, astfel încât vă invităm să fiți alături de noi la câteva dintre proiectele speciale pe care Radio România le derulează de foarte mulți ani cu prilejul tuturor târgurilor Gaudeamus și care fac parte din însăși identitatea acestui program. Este vorba despre Concursul Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, „Invitați de nota 10: Olimpicii României” și „Cărțile se întorc acasă”. Mai este, evident, detaliul care îi amuză cel mai mult pe vizitatori, Tombola Gaudeamus.”

Mircea Dinescu

Cătălin Cîrnu l-a abordat apoi pe Mircea Dinescu: „Aș încerca să vă stârnesc mai întâi apropo de mirosul cărții…” Iată ce i-a răspuns poetul: „Poezia trăiește într-adevăr nu numai din cuvinte, ci și din miros, privit, ascultat… Trebuie să vă fac o confesiune: eu m-am născut într-o familie foarte modestă și singura carte care exista la noi acasă era o Biblie veche a bunicului meu, care avea un miros de tămâie, de măr, și care mă fascina întotdeauna.

Dar haideți să vorbim de ce mă aflu aici. Eu am refuzat în general tot soiul de invitații, mă rog… Am refuzat în 1990 să fiu membru al Academiei Române. Imediat după evenimentele din 1989 m-a sunat președintele de atunci al Academiei cu ideea că trebuie întinerită puțin Academia Română și că are trei propuneri la Uniunea Scriitorilor. Cred că era Buzura, nu mai știu cine, și eu. I-am spus: «În primul rând, nu am față de academician. Pe urmă, nu știu dacă i-ați dat afară pe cei doi membri de onoare ai Academiei Române, pe tovarășul Ceaușescu și pe Elena Ceaușescu.»

Nu erau încă dați afară din Academie. Pe de altă parte, erau oameni mai în vârstă care meritau să fie membri ai Academiei. L-am propus în locul meu pe Ștefan Augustin Doinaș. Au trecut de atunci 30 de ani și nici măcar la secția de gastronomie a Academiei Române n-am mai fost propus.

Singura chestie pe care am mai acceptat-o, înainte de asta de acum, a fost aceea de președinte al Academiei Cațavencu, în 1992. Trebuie să spun că eu, înainte de 1989, am luat de trei ori Premiul Uniunii Scriitorilor, plus Premiul Academiei. După 1990 n-am mai primit nimic. Între timp, desigur, au apărut anticomuniștii de operetă de după căderea comunismului și n-am mai avut loc de ei.”

În cele din urmă moderatorul conferinței, Cătălin Cîrnu, i-a dat cuvântul dlui Severin: „Ce reprezintă Târgul Gaudeamus pentru România și mai ales pentru Radio România ne va spune chiar acum Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin.”

Georgică Severin

Georgică Severin: „Dincolo de bucuria pe care o am de a-i avea copreședinți la ediția aceasta a Gaudeamusului pe cei doi mari oameni de cultură și în același timp doi starteri ai Revoluției române din 1989, Mircea Dinescu și Ion Caramitru, Tîrgul de Carte Gaudeamus Radio România din acest an este un târg profund modificat față de edițiile precedente. O să încep cu «Radio România». În mod oficial, încă de la începutul anului, am introdus această titulatură.

Până la urmă trebuie să acceptăm o idee, anume că tîrgul de carte este un element fundamental în promovarea cărții în România și este de departe cel mai mare târg de carte, dar în același timp este un produs al Societății Române de Radiodifuziune și are ca menire să promoveze Radio România.

Această îngemănare între Radio România și un târg de carte nu mi se pare o exagerare, ci mi se pare o formă profundă prin care noi ne promovăm ca instituție media și culturală și în același timp sprijinim prin activitatea radioului cartea care, trebuie să recunoaștem, este din ce în ce mai abandonată.

Legat de ceea ce înseamnă Radio România și modificările din acest an: noi luasem de anul trecut decizia de a renunța la Pavilionul Central tradițional pentru Romexpo, dar fiind momentul cu 90 de ani de Radio am zis să-l menținem pentru că totuși zona centrală creează o imagine spectaculoasă. Trebuie să fim însă de acord cu toții: creează și o inechitate extraordinară între expozanți. Cei 4, 5, 6 mari expozanți din centru au o expunere extraordinară, iar cei de pe inele sau din zonele exterioare părții centrale sunt defavorizați.

Am zis să oferim condiții egale tuturor, iar diferența să fie dată de capacitatea fiecărui expozant de a-și amenaja standul și în același timp de a fi interesant, nu în funcție de poziționare. În pavilionul B2 sunt mai multe intrări, mai multe zone, deci nu se poate spune că nu au șanse mai mari de a-și expune produsele decât ceilalți.

În același timp, suprafața mult mai mare ne-a dat și posibilitatea să închiriem spații mai generoase și în același timp să ne manifestăm, dacă vreți, și sprijinind editurile mai mici. Evident, un rol foarte mare, cel puțin de când sunt eu, dar înțeleg că a fost și înainte, l-a avut Ministerul Culturii, care din nou ne sprijină cu o sumă semnificativă, 100.000 lei, în organizarea târgului.”

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.