Astăzi, la ora prânzului, în spațiul de lansări din incinta standului Radio România, a avut loc deschiderea oficială a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, ediția 2019. La eveniment au luat parte Cătălin Cîrnu, realizator Radio România Actualități, cei doi co-președinți de onoare ai târgului, Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, și scriitorul Mircea Dinescu. Alături de ei s-a mai aflat și directorul de programe Radio România, Marius Furdui.

Primul care a luat cuvântul a fost Marius Furdui: „Bine ați venit la deschiderea celei de-a 26-a ediții a Târgului Gaudeamus Radio România. Anul acesta Târgul Gaudeamus Radio România se desfășoară sub semnul aniversării celor 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și tocmai de aceea îi avem alături de noi pe domnii Mircea Dinescu și Ion Caramitru, două personalități marcante ale acelor zile.

Trebuie să vă spun un lucru pe care deja cred că îl știți, că Radio România sprijină din toate punctele de vedere cartea, indiferent în ce formă ar fi ea, tipărită, e-book, audiobook sau oricare altă formă. Acest lucru se face cu foarte mari eforturi, care au dus la această a 26-a ediție. Din 1994 se organizează Târgul Gaudeamus Radio România.

Trebuie să vă spun că suntem singura media din lume care face acest lucru, această organizare și finanțare. N-ar fi fost posibilă fără sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Ne așteaptă cinci zile de târg, vor fi aproximativ 900 de evenimente, lasări de carte, concursuri etc. Va fi tombola Gaudeamus, de asemenea vă rog să nu uitați de campania de donații pentru bibliotecile publice din România, o campanie foarte importantă, și de asemenea vă supun atenției un proiect special, un proiect prin care aducem în atenția dvs. olimpicii României, astfel atrăgând atenția asupra excelenței și a perfomanțelor tinerilor din România. Proiectul de numește Invitați de nota zece, Olimpicii României și este un proiect pe care ar fi foarte bine dacă l-ați urmări.”

În continuare Cătălin Cîrnu i s-a adresat lui Ion Caramitru: „Domnule Caramitru, înainte de toate mă gândesc la momentul în care ați frunzărit prima carte. Ce înseamnă un târg de o asemenea dimensiune pentru cititorul de astăzi, într-o eră în care digitalizarea este din ce în ce mai prezentă?”

Ion Caramitru: „Cred că frunzăresc de când mă știu. Când vii la un târg de carte și vezi atâtea volume, atâtea expuneri de autori de prim rang, debutanți și scriitori care așteaptă consacrarea, te gândești că ar fi fost firesc să ai atâta minte, timp și capacitate să le poți citi pe toate. Nenorocirea e că niciunul dintre noi nu vom putea citi toate cărțile care sunt aici în această mare expoziție a cărții.

De fapt va trebui să lăsăm să lucreze fie intuiția, fie puținele cunoștințe pe care le ai din lecturile anterioare, ca să-ți spună spre ce să te îndrepți. E foarte complicat și obositor să poți să faci într-o singură zi turul tuturor standurilor și să poți să-ți alegi de acolo. Marele avantaj al unui tîrg este că poți cumpăra cartea la un preț ceva mai mic și să-ți permiți luxul să cumperi mai multe decât dacă te duci la librărie.

Din punctul meu de vedere tot aștept – și aici fac un apel și amintesc celor care poate or să preia ceea ce vreau eu să spun, că în suita de cărți pe care le-am citit în viața mea, una mi-a marcat existența. N-a fost reeditată și speranța mea e că acest discurs al meu să fie un fel de prefațare a unui asemenea gest: Fragmentarium se numea și este o carte esențială după părerea mea pentru înțelegerea poetului Mihai Eminescu.

Este vorba de preluarea tuturor manuscriselor și orientarea lor pe diferite categorii de preocupări a acestui veșnic student care a fost Mihai Eminescu. Are o singură ediție, apărută prin anii 60, dacă nu mă înșel. O păstrez acasă, e adevărat, în dublu exemplar, pentru că am găsit una la un anticariat. Cine dorește să o frunzărească n-are decât să-mi comunice.”

Suita discursurilor a fost încheiată de poetul Mircea Dinescu: „Trebuie să vă spun că eu, în 1994, la o întâlnire cu niște elevi de liceu, am întrebat dacă mai sunt și eu în manualul de literatură, pentru după 90 m-au băgat repede în manual. Unul dintre tineri a zis, domnu’ Dinescu, v-au scos. Începusem să scriu pamflete împotriva lui Ion Iliescu și m-au scos din manual.

Mi-au spus că sunt totuși pomenit în manualul de istorie. Am spus că e bine că n-am ajuns la biologie, că dacă lucrurile se precipitau atunci, eram la Antipa, băgați amândoi (cu Ion Caramitru – nota mea) în niște borcane cu spirt.

Multă lume mi-a cântat prohodul, că n-aș mai fi scriitor, că scriu numai pamflete sau gătesc la emisiunile mele, politică și delicatețuri. Ei bine, anul trecut și anul ăsta am scris vreo 40 de poezii. Nu cred că mai scriu de aici înainte, nu mai am chef să scriu, dar astea le-am scris cu mare poftă. Volumul se cheamă Scaunul cu trei picioare și e un soi de elogiu adus simplității, fiindcă în lume e mai greu să fii simplu decât complicat.

M-am lăsat luat de val, am acceptat această titulatură, care nu știu cât e de importantă, dar emoția de a sta în mijlocul atâtor oameni care citesc, ei bine, ăsta e un fapt nemaipomenit. Se pare că există o întoarcere spre carte, spre emoția de a pipăi o carte.”

În loc de orice deschidere oficială formală, Mircea Dinescu și Ion Caramitru și-au dat mâinile și le-au ridicat în sus, ca acum 30 de ani, la Revoluție, și au strigat: „Am învins!” Apoi a urmat și deschiderea formală, prin vocea lui Mircea Dinescu: „Deschidem Târgul Gaudeamus cu o cheie nevăzută!” Apoi l-a completat și Ion Caramitru: „Ediția 2019 a Târgului Gaudeamus e deschisă!”  

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.