Recomandarea www.omiedesemne.ro se îndreaptă azi către cel mai recent volum semnat de Teodor Hossu-Longin, „13, cu noroc. Crima și alte povestiri” (apărut la Editura Paralela 45), care a avut lansarea la Târgul Internațional Gaudeamus 2018 și a fost foarte bine primit de public.

TEODOR HOSSU-LONGIN s-a născut pe 5 iulie 1972 în București. În 1998 a publicat povestirea Iluzia, iar în același an i-a apărut volumul de proză scurtă Crima și alte povestiri, pentru care a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

A debutat în presă în 1991, la Curierul Naţional, iar în 1994 s-a alăturat echipei cotidianului Ziua, ca jurnalist sportiv, până la începutul anului 2000, când a devenit publicist comentator la Evenimentul zilei. Din toamna aceluiaşi an trece de la presa scrisă la cea de televiziune, odată cu crearea postului B1 TV, unde este realizatorul show-ului automobilistic „La limită”.

În 2012 devine producător independent, cu proiecte la posturile Antena 2 (Călător pe-o gură de rai – emisiune de turism), Digi Sport (RO Motorsport – emisiune de motorsport), Travel Mix TV (Mincinoşii – emisiune de pescuit, turism şi artă culinară).

Revine în lumea prozei românești în 2017, cu romanul Mortua Est (Cartea Românească), și devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat nuvele și fragmente din roman în revistele Contemporanul, Luceafărul de dimineață, Viața Românească și Cenaclul de la Păltiniș.

elefant.ro

Iată și textul de recomandare de pe coperta a IV-a:

„După două remarcabile volume de proză (Crima și alte povestiriMortua Est), excelent primite de public și critica profesionistă, Teodor Hossu-Longin vine în fața cititorilor cu o nouă carte: 13, cu noroc. Titlu premonitoriu, cel puțin din perspectiva unui lector avizat, fiindcă este, astăzi, un noroc să dai peste un autor care își confirmă plenar aptitudinile epice afirmate la debut.

A surprinde ființa umană în ipostazele ei cele mai tulburătoare – iată miza esențială a povestirilor prozatorului, dintre care cel puțin una (Ștefana) tinde, în opinia mea, spre statutul de capodoperă. Ceea ce mă face să afirm că Teodor Hossu-Longin este o reconfortantă certitudine valorică a literaturii române contemporane.” Ioan Groșan

Cartea are 248 de pagini, costă (preț promoțional) 23.10 lei și poate fi comandată aici: https://www.edituraparalela45.ro/produs/13-cu-noroc-crima-si-alte-povestiri/

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/