Un blat de miliarde (2 volume), de Vasile Bumacov, Editura Cartier, 2021, a apărut în japoneză în traducerea lui Takaharu Shinomiya.

„Această carte trebuia s-o scriu eu. Domnul Vasile Bumacov mi-a luat-o înainte.”
(Nicolae Dabija)

Vasile Bumacov s-a născut într-o lume a ocupației sovietice în care furtul de alimente era necesar pentru supravieţuire şi în care blatul era folosit în mod obişnuit pentru a obţine bunuri şi servicii, care se găseau în cantitate redusă sau pentru a eluda procedurile formale. Studiind la universitate şi devenind inginer mecanic, inventator şi profesor a ajuns să înţeleagă sistemul, încercând să ducă o viaţă cinstită pe cât a fost posibil într-o mlaştină de mită şi corupţie. Odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, privatizarea rapidă şi schimbările frecvente de guvernare, lucrurile s-au înrăutăţit, instinctele cleptocratice ale birocraţilor lăsând puţine şanse ca ţara sa chinuită, Republica Moldova, să recreeze valori şi o societate bazată pe onestitate şi merit. Bumacov a ocupat funcţiile de viceministru şi ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare în cadrul a două guverne, a implementat multiple inovații şi reforme în sectorul agricol al ţării sale, a dezvoltat şi a implementat un important proiect de ajutor japonez de lungă durată şi a adoptat reforme majore în materie de siguranţa alimentelor şi industria vinului. De-a lungul drumului parcurs a întâlnit lăcomia indivizilor, precum şi a mafiei statului şi a partidelor de la guvernare şi şi-a făcut mulţi duşmani.

Călătorind şi muncind prin toată lumea, vorbitor a cinci limbi, Vasile Bumacov a scris povestea sa în weekendurile de la Tokyo, pe când era ambasadorul Republicii Moldova în Japonia.

 VASILE BUMACOV (născut la 1 ianuarie 1957, în Mereșeuca, Ocnița) și-a luat licența ca inginer-mecanic (1979), apoi și-a susținut teza de doctorat și doctorat habilitat în științe tehnice (1997) la Universitatea Agrară de Stat din Republica Moldova, unde a făcut carieră universitară, ajungând profesor universitar. A fost lector la Universitatea Națională din Columbia, Bogota, profesor invitat la Universitatea de Agricultură și Tehnologie din Tokyo, autor a numeroase publicații științifice, a brevetat 26 de invenții în mecanizarea agriculturii și tehnologiilor agricole. Este doctor honoris causa”) al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara și al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

A fost șef adjunct al Departamentului Agricultură în Administrația de Tranziție ONU din Timorul de Est (2000), director tehnic al Unității de Implementare a Proiectului de creștere a productivității alimentare, 2KR, viceministru, ministru al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova (2011-2015), ambasadorul Republicii Moldova în Japonia și Republi-
ca Coreea (2016-2020).

Distins cu Premiul pentru tinerii savanți „Boris Glavan” în domeniul științei și tehnicii (1988), medalia „Dimitri Cantemir” a Academiei de Științe a Republicii Moldova (2010), Ordinul „Gloria Muncii” (2010) și Ordinul de Onoare (2014).
În prezent este consultant internațional FAO, IFAD și al altor companii străine.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.