O scurtă cronică a evenimentului Stand-Up Poetry, Alba Iulia: ,,Cea mai simplă formă de comunitate spirituală este grupul bazat pe afinitate”, spunea artistul muzical, Paul Ferrini.

Am format împreună cu ceilalți prieteni poeți, prezenți cu toții, zilele trecute, în cadrul Stand-Up Poetry, care s-a desfășurat la Alba Iulia, o comunitate de creație integrată armonios în comunitatea urbei. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” din Alba. Totodată, suportul tehnic (autorizarea evenimentului) a venit și din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Muzeului Unirii (spațiul de desfășurare al evenimentului). Nu este suficient spațiul acesta, pentru a putea reda impresiile bogate, imaginile cu care am rămas în urma evenimentului. Aș aminti aici, într-o ordine nu neapărat cronologică, întâlnirile cu poeți pe care i-am văzut prima dată, participarea, alături de aceștia, dar și de gazdele evenimentului, în curtea bibliotecii județene ,,Lucian Blaga” din Alba, cu câteva ore înaintea evenimentului, pentru a ne întâlni, a vorbi sau a citi poezie. Gazdele noastre, omniprezente și atât de atente la buna și prielnica desfășurare a evenimentului, au fost managerul bibliotecii, Silvan Stâncel, coordonatorul de proiecte, din cadrul aceleiași instituții, Luiza Ulmet și, nu în ultimul rând, prietenul și regizorul evenimentului, Marcel Vișa, datorită căruia manifestarea a cunoscut o dinamică vie, sinergică, de-a dreptul.

Apoi, după ora 17, a început recitalul. Un peisaj în care poezia a întâlnit și s-a contopit cu istoria, într-un spațiu elegant, impregnat de culoarea locală a altor timpuri, organizat în fața Muzeului Unirii. Alături de cei care urmau să citească au fost și poeții Ion Mureșan, Ioan Es. Pop, Ioan Moldovan sau Liviu Ioan Stoiciu, invitați, tot în acele zile, ai Festivalului Internațional ,,Lucian Blaga”. (By the way, Muri a fost desemnat câștigătorul acestei ediții al Premiului NBațional ,,Lucian Blaga”). Au citit din propriile creații, următorii invitați: Mina Decu, Ioana Vintilă, Vlad Drăgoi, Radu Nițescu, Vlad Moldovan, Jesica Baciu, Savu Popa, Bogdan Rostaș, Toni Chira, Teona Galgoțiu, Ana Săndulescu, Ramona Boldizsar, Gabriela Vieru, Mihok Tamas, Răzvan Andrei, Alina Iorga, Anca Zaharia, Mircea Andrei Florea, Alexandru Higyed, Miruna Romanciuc, Teona Farmatu, Ana Donțu, Mihnea Bâlici, Bogdan Tiutiu, Ligia Dimitriu și Antonio Doda, cel care, și în calitate de pictor excelent a avut o expoziție de pictură cu lucrări personale, care s-au armonizat cu textele citite. Lecturile publice ale tinerilor poeți au fost armonios completate de momente artistice care au aparținut violonistului Dan Liviu Cernat, pianistului Cristian Alexievici sau actorului albaiulian Tudor Popa.

A trecut lectura, au amuțit luminile blitz-urilor, ale aplauzelor, ale strângerilor de mâini, ale îmbrățișărilor. Ce a rămas după… nicidecum tăcerea, ci o stare de reverie, un freamăt de emoție, așa cum apar ele în urma consumării unui adevărat desant de voci, atitudini, viziuni sau sensibilități poetice.

Veni, vidi, vici!

Patreon - O mie de semne
Author

Date: Savu Popa (1991) Ocupația: Profesor de Limba şi literatura română, student doctorand în cadrul : Școlii Doctorale de Litere, Științe, Umaniste și Aplicate a Universității de Medicină, Farmacie și Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș) Activitate literară a. Activitate literară Debutat cu poezie, în anul 2004, în revista Euphorion, din Sibiu. Debutul în volum, s-a produs în anul 2017, cu volumul Ipostaze, Editura Paralela 45, din Piteşti, iar în 2018 publică al doilea volum de versuri, la editura Cartea Românească, intitulat Noaptea mea de insomnie. Apariții în revistele: România literară, Banchetul, Ateneu, Familia, Tribuna, Sintagme literare, Actualitatea literară, Discobolul, Noise Poetry, Literomania, Liternautica, O mie de semne, Opt motive, Bucovina Literară, Literadura, Euphorion, Cervantes, Prăvălia culturală, Algoritm literar.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.