Joi, 15 august, de la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Vișinul baronului Münchhausen, de Valeriu Turea, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Em. Galaicu-Păun. Cartea a apărut în cadrul Programului Național de Editare al MECC.

Sesiune de autografe & preț promoțional în ziua lansării.

Alături de autor vor participa Vasile Romanciuc, poet, Maria Șleahtițchi, scriitor, Igor Guzun, scriitor. Moderator: Em. Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier.

Vișinul baronului Münchhausen este o carte de atmosferă. Valeriu Turea a instituit în ea un stil cu totul special, o îmbinare originală de artă a cuvântului și artă a imaginii, de povestiri, miniaturi, dialoguri, scurte observații, emoticoane. Stăpânește aici un fel de vrajă a stilului, iscată  din evocările sobre și nostalgice îmbinate cu observația șăgalnică și spiritul jucăuș.

Un aer de prospețime și (post)modernitate adie dinspre paginile ei. Cartea conține câteva tipuri de texte, cu toate derivatele lor: hipertexte, intertexte, metatexte. Textele literare și fotografice evocă amintirile unor vremuri apuse (în partea lor de memorii) și fixează reacțiile la zi (în partea lor  de jurnal) ale unui personaj atent, dăruit cu spirit de observație nuanțat. 

Crescut(ă) în timp (textele fotografice acoperă aproape un deceniu), Vișinul baronului Münchhausen și cartea lui Valeriu Turea fac parte din ceea ce s-ar numi azi «literatura rețelelor de socializare», chiar dacă nu toate textele incluse aici vor fi fost scrise pentru și în contextul comunicării «în rețea».

Altfel, autorul și editura precizează că genul ar fi «blog», iar textele ar fi, în consecință, «blogograme», termen inventat de criticul Eugen Lungu literaturii scrise de Gheorghe Erizanu. Cartea lui Valeriu Turea ar trece ca o îmbinare de album cu «postări», un cuvânt neutru din arsenalul comunicării în spațiul virtual.

Supradimensionată de nostalgii și finețuri sufletești, de bucurie și dragoste de oameni, neutralitatea lexicală a fost devansată de vocația artistică. Valeriu Turea este scriitor și are ochi de artist-fotograf. În primăvara aceasta Vișinul baronului Münchhausen a explodat floral în literatură.” (Maria Șleahtițchi)

Valeriu Turea (n. 6 octombrie 1951, în Rosoșeni, regiunea Cernăuți), licențiat în jurnalism, Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău (1974). În anii ‘80 se impune ca ziarist, iar din 1991 activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (ulterior și Integrării Europene) al Republicii Moldova.

Autorul expozițiilor de fotografii: Pisicile din Cimitirul Plăcerilor (Chișinău, decembrie 2015) și Portugalia, țara dorului răsare (Chișinău, august 2016; Târgu Jiu, octombrie 2016).

Autorul fotografiilor din cartea Spre Meka… de Alexandru Macedonski, Editura Cartier, Chișinău 2018. Vișinul baronului Münchhausen este debutul editorial al lui Valeriu Turea.

Vișinul baronului Münchhausen,de Valeriu Turea, (Rotonda). Broșată, color, 232 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBookssaupe shop.cartier.md/

În Rotonda au mai apărut:

A(II)Rh+eu(poem) & Apa.3D (Poemelnic), de Emilian Galaicu-Păun
Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea
Hrișca & Masala, de Sorin Hadârcă
Woldemar (roman), de Oleg Serebrian
Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu
Sebastian (roman), de Gelu Diaconu
Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin
Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș
Adio, lucruri (poeme), de Igor Guzun
Duși cu Titanicu (proză), de Valentin Guțu
Amintiri de pe planeta M. (proză),de Doru Ciocanu
Zece femei (eseu), de Al.Cistelecan
Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu

În curând:

Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru
Lagărul 33 (roman), de Lilia Bicec-Zanardelli
Canon (roman), de Ghenadie Postolache

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.