Vineri, 17 ianuarie 2020, ora 19:00, la Cărturești Verona Demisol (Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15, București), va avea loc lansarea volumului Însemnări dinspre somnde Alexandru Calmâcu, Editura Tracus Arte. Invitați: Ion Bogdan Lefter și Doru Mareș. Moderator: Dan Mircea Cipariu.

„O apariţie – aşadar – specială în orizontul nostru literar; şi spectaculoasă, Alexandru Calmâcu afirmându-se ca un vajnic şi consecvent reprezentant al formulei romanului parabolic, cu următoarea particularitate: nu construieşte lumi alternative, decupate din cea adevărată, proiectate în spaţii neidentificabile ori în alte feluri distanţate de existenţa noastră de zi cu zi, rămâne realist, în plină Românie contemporană, dar introduce câte o „deviaţie” care adaugă peisajului o dimensiune absurdă. Pe scurt, avem în Alexandru Calmâcu un romancier care şi-a găsit o formulă personală – nu puţin lucru…” – Ion Bogdan Lefter

Alexandru Calmâcu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1981. În timpul studenţiei a frecventat cenaclul de proză „Junimea” condus de criticul Ovid. S. Crohmălniceanu. După un apostolat de trei ani în învăţământul rural a intrat în presa scrisă şi, în perioada 1991-1992, a fost corespondent de front în Transnistria, din partea Agenţiei naţionale „Agerpres”.

Ulterior a lucrat la cotidianele „Evenimentul zilei” (1992-1999), „Gardianul” (2002-2010), publicând concomitent recenzii şi editoriale în mai multe ziare şi reviste româneşti. Din 2012 conduce Editura Universităţii din Bucureşti.

Dintre cărţile semnate de Alexandru Calmâcu se remarcă volumele de editoriale „Critica educaţiei”, Editura Paralela 45 (2010), „Vise în paragină”, Editura Universităţii din Bucureşti (2015), romanele „Cronică despre alb sau negru” (2015) și „Inscripție despre Absurd” (2017), ambele apărute la Editura Tracus Arte, București.

Pentru ultimul volum autorul a primit, în 2018, din partea Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România, Premiul Special pentru Proză. 

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.