William Carlos Williams s-a născut pe 17 septembrie 1883 în Rutherford, New Jersey. Tatăl lui era englez, iar mama portoricană. A făcut clasele primare și secundare în Rutherford, până în 1897, când a fost trimis pentru doi ani la o școală din apropiere de Geneva, apoi la Liceul Condorcet din Paris.

În 1902, după întoarcerea în New York, a fost admis, după ce a trecut de o examinare specială, la Școala Medicală a Universității din Pennsylvania, pe care a absolvit-o în 1906. Înainte de plecarea la Leipzig pentru studii avansate de pediatrie, și-a efectuat stagiatura la French Hospital și Child`s Hospital din New York.

În 1909 i-a apărut primul volum de poezie, intitulat simplu, Poems. În 1912, după reîntorcerea din Germania, s-a căsătorit cu Florence Herman, împreună cu care s-a mutat într-o casă din Rutherford. La scurt timp după aceea i-a apărut al doilea volum de poezie, The Tempers, publicat de London Press cu ajutorul prietenului său, Ezra Pound, pe care-l cunoscuse în timpul studiilor la University of Pennsylvania.

Ocupația de bază a lui William Carlos Williams a fost cea de doctor de familie. În paralel, a avut și o carieră de succes ca poet. Practica medicina ziua, iar noaptea scria. Datorită prieteniei cu Ezra Pound, a fost implicat în curentul imagist, însă curând și-a exprimat opiniile diferite, optând pentru o exprimare modernistă.

În 1920, după ce a publicat unul dintre cele mai experimentaliste volume, Kora in Hell: Improvisations, a fost criticat dur de Ezra Pound și de Wallace Stevens. Trei ani mai târziu, William Carlos Williams a publicat volumul Spring and All, care a fost pus în umbră de apariția, în 1922, a celebrului The Waste Land al lui T.S. Eliot.

Între 1946-1958 William Carlos Williams a publicat poemul epic modernist Paterson, concentrându-și atenția pe „zonă”, pe „teritoriul familiar”, mai mult decât o făcuse anterior. A pus în evidență rolul poetului în societatea americană și și-a sintetizat crezul poetic în celebrul vers „No ideas but in things”, care face parte din poemul A Sort of a Song și care a reapărut de numeroase ori în Paterson.

A influențat mișcările literare din anii 50, inclusiv Beat Movement, San Francisco Renaissance, Black Mountain School sau The New York School. A fost mentorul lui Allen Ginsberg, William Carlos Williams incluzând în Paterson câteva dintre scrisorile autorului celebrului volum Howl and Other Poems.

William Carlos Williams (foto de aici)

A obținut de-a lungul carierei literare importante distincții, cum ar fi Premiul Dial (1926), Premiul Guaranton pentru poezie (1931), Premiul Loines (1948), National Book Award (1950) și Bollingen Prize (1952).

William Carlos Williams a suferit un infarct în 1948, iar un an mai târziu o serie de atacuri cerebrale. Devenit depresiv după unul dintre aceste incidente, Williams a fost internat în 1953, timp de patru luni, în Hillside Hospital din New York. A murit pe 4 martie 1963, la vîrsta de 79 de ani, în casa lui din Rutherford. Este înmormântat în Hillside Cemetery din Lyndhurst, New Jersey.

Notele biobibliografice au fost preluate de pe Wikipedia, iar textul de mai jos din volumul „Poezie americană modernă și contemporană”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1986, selecție și traducere de Mircea Ivănescu.

Danse russe   

Dacă eu când nevastă-mea doarme
și copilul și Kathleen
dorm și ele
și soarele-i un disc cu flacără albă
deasupra pomilor lucitori, –
dacă eu în camera mea dinspre miază-noapte
dansez gol, dans grotesc
în fața oglinzii
fluturându-mi cămașa deasupra capului
și cântând încetișor pentru mine doar:
„Sunt singur, singur.
M-am născut să fiu un însingurat,
și ce bine mă simt!”
Dacă-mi admir brațele, fața
umerii, șoldurile, coapsele
pe fondul storurilor galbene trase-n jos, –
Cine ar putea să spună că eu nu sunt
spiridușul cel bun al casei mele?

Foto featured credit: https://www.mcsweeneys.net/articles/william-carlos-williams-poems-for-introverts

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.