Să pornești o colecție de proză contemporană în asemenea vremuri de restriște mi se pare o întreprindere foarte curajoasă. Condițiile sunt foarte aspre pe piața editorială. Ne putem da seama doar dacă aruncăm o privire prin librării sau dacă observăm dispariția, presupun temporară, a unor colecții altminteri foarte apreciate de public. Nu e ușor să menții un anumit standard în condițiile în care vânzarea de carte – care și așa nu era grozavă – s-a diminuat substanțial în condiții de pandemie.

Cu toate astea, Editura Litera a lansat, sub coordonarea scriitoarei Doina Ruști, o colecție superbă, „Biblioteca de proză contemporană”, din care au apărut deja primele cinci volume. Scriam deunăzi, tot într-un editorial, despre ce cărți mi-aș fi dorit dacă ar fi avut loc Târgul de Carte Gaudeamus. Ei bine, volumele din „Biblioteca de proză contemporană” erau pe lista respectivă.

Nu mică mi-a fost surpriza în momentul în care curierul mi-a bătut la ușă și mi-a dat un pachet de la Editura Litera cu cele cinci cărți apărute în „Biblioteca de proză contemporană”, puse într-o sacoșică foarte șic din pânză de sac. Am mai găsit, într-un plic, „creionul de roșcov” al Doinei Ruști, alături de care se afla o scrisoare semnată de cunoscuta scriitoare.

Mă bucur enorm că printre aceste cărți este și cea a Alexandrei Niculescu, Kyparissia. Alexandra a publicat de mai multe ori pe O Mie de Semne la rubrica „Să mai citim și proză” și este o obișnuită a site-ului nostru.

Cred că este cel mai frumos cadou pe care-l puteam primi de ziua mea, care o să fie peste două zile, joi, pe 26. Înainte de a menționa fiecare volum în parte, nu-mi rămâne decât să le mulțumesc Doinei Ruști (pentru atenția pe care mi-o acordă și pentru convorbirile telefonice foarte calde și atașante), Ralucăi Enache (pentru că mi-a trimis acest superb pachet cu cărți) și, last but not least, Editurii Litera (pentru curajul de a crea o frumoasă colecție de proză în aceste vremuri complicate).

Colecția „Biblioteca de proză contemporană”:

Allex TrușcăI put a spell on you…, Editura Litera, 2020
Doina RuștiPaturi oculte, Editura Litera, 2020
Cristi NedelcuCimitirul trandafirilor, Editura Litera, 2020
Alexandra NiculescuKyparissia, Editura Litera, 2020
Tudor RuncanuCuibul bufniței, Editura Litera, 2020

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.