DIANA GEACĂR s-a născut în 1984. Este scriitor și traducător. Scrie poezie, proză scurtă și literatură pentru copii. A publicat volumele de poezie „bună, eu sunt diana și sunt colega ta de cameră” (Vinea, 2005), „Frumusețea bărbatului căsătorit” (Vinea, 2009) și „Dar noi suntem oameni obișnuiți” (Cartea Românească, 2017).

Volumul „Cine locuiește la subsol” (Editura Paralela 45, 2018, Colecția Avanpost) este, de data asta, de proză scurtă, și va avea lansarea la Târgul Gaudeamus, pe 17 noiembrie, la ora 12.30. Iată textele de recomandare de pe coperta a IV-a:

carturesti.ro
[image_with_animation image_url=”2736″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=8fb62fb2f&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/cine-locuieste-la-subsol-diana-geacar-PAR973-973-47-2831-2–p10867939.html”]

„După trei volume de versuri mai mult decât remarcabile, Diana Geacăr ne surprinde cu câteva povestiri scrise în acelaşi registru minimalist, temele sale predilecte fiind singurătatea, lipsa de comunicare, urâtul existenţial, oboseala. Indiferent dacă decupează secvenţe din filmul unor existenţe mărunte, dacă evocă, fără obişnuitele accente nostalgice, cu un realism crud, scene de adolescenţă sau dacă abordează parabola cu vagi rădăcini kafkiene, tonul este mereu dezabuzat, oamenii – singuri şi obosiţi, iar sentimentul eşecului este prezent pretutindeni.

Asupra unor teme „majore”, cum ar fi dragostea, viaţa de cuplu, maternitatea este proiectată o lumină violent demistificatoare, totul este insignifiant, banal şi tinde să se prăbuşească în derizoriu. Tragicul Dianei Geacăr fiind, în cele din urmă, tragicul lipsei de sublim şi de tragic, drama sufocării în banalitate.” Octavian Soviany

 „Singurătate, depresie, nevroză, disforie, exasperare – toate în cantități enorme, insuportabile, injectate până în capilarele fiecărei fraze. Toate coagulând în imagini de o frumusețe întunecată și maladivă.

Toate, în același timp, tânjind până în aceleași capilare după atingerea umană, după căldura altui suflet sau măcar a altui corp. Puțini pot suporta asemenea cantități de singurătate; dar și mai puțini le pot transforma în literatură atât de caldă și de umană. Diana Geacăr este unul dintre acești foarte puțini.” Radu Vancu

Potrivit dezvăluirii autoarei, pe copertă se află „pictura mea naivă, prima din seria «Girl and her Dog, Anxiety»”.

Cartea are 256 pagini, costă 32 Lei și poate fi comandată de aici.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.