ANDREI PLEȘU s-a născut pe 23 august 1948 în București. A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Secţia de istoria şi teoria artei. A obţinut doctoratul în istoria artei la Universitatea din Bucureşti, cu teza „Sentimentul naturii în cultura europeană”.

Lector universitar (1980–1982) la Academia de Arte Plastice, Bucureşti (cursuri de istorie şi critică a artei moderne româneşti). Profesor universitar de filozofie a religiilor, Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991–1997).

Este fondator şi director al săptămânalului de cultură Dilema (ulterior Dilema veche), fondator şi preşedinte al Fundaţiei Noua Europă şi rector al Colegiului Noua Europă (1994), membru al World Academy of Art and Science şi al Académie Internationale de Philosophie de l’Art, dr. phil. honoris causa al Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau şi al Universităţii Humboldt din Berlin, Commandeur des Arts et des Lettres, Grand Officier de la Légion d’Honneur.

Este una dintre personalitățile reprezentative ale școlii de la Păltiniș și un reper al vieții publice și academice românești, critic de artă, filozof, eseist; fondator și director al săptămânalului de cultură Dilema (ulterior Dilema veche), fondator și președinte al Fundației „Noua Europă” și rectorul Colegiului „Noua Europă”. A debutat cu eseuri de istorie și teorie a artei (Călătorie în lumea formelor, Pitoresc și melancolie).

După 1989 a devenit o voce publicistică inconfundabilă, aplecându-se, cu un umor grav și nuanțat, asupra unor subiecte actuale sau perene ale politicii, ale culturii sau ale vieții cotidiene (Chipuri și măști ale tranziției, Obscenitatea publică). Fără a abandona discursul filozofic, l-a lărgit spre explorările teologice sau etice (Minima moralia, Despre îngeri, Despre bucurie în Est și în Vest, Parabolele lui Iisus), cu un extraordinar succes de public.

Andrei Pleșu - Pe mana cui suntem?
Andrei Pleșu – Pe mana cui suntem?

Iată ce scrie Andrei Pleșu pe coperta a IV-a a volumului de față, recent apărut la Editura Humanitas și bestseller Gaudeamus 2018:

„Scrisul e singurul meu mod de a funcționa în acord cu mine însumi, mai ales dacă se întâmplă să am și ecouri binevoitoare din partea câtorva cititori. În rest, știu foarte bine că nu scriitorii și artiștii în genere determină mersul lumii. Rostul lor este doar, uneori, să o facă suportabilă. Sau pur și simplu să o povestească, cu un glas obosit sau ironic, în ideea că, în anumite situații, întunecimea se poate «salva», melancolic, prin comentariu…”

Volumul „Pe mâna cui suntem? – mică antologie a tragicomediei românești” poate fi comandat de aici sau poate fi cumpărat direct din librăriile Humanitas din țară.

Andrei Pleșu (foto credit: Nașul TV – poza de aici)

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.