Vă readucem în atenție volumul „Cel care cheamă câinii”, de Lucian Dan Teodorovici, apărut în 2017 la Editura Polirom în colecția Fiction LTD. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

O poveste reală despre încercarea de a supraviețui prin ficțiune, o narațiune alertă și acaparantă despre lumi care se construiesc acolo unde limitele organismului nu te lasă să ajungi. Romanul autobiografic al lui Teodorovici este locul în care, rînd pe rînd, superstițiile se transformă în miracole, iar miracolele pot fi oricînd luate drept coincidențe, lăsîndu-i cititorului libertatea de a umple cu sens întîmplările.

„Există literatură după diagnosticarea cu cancer? La această întrebare încearcă să răspundă Lucian Dan Teodorovici, filtrându-și traumatismul biografic prin terapeutica scrisului. Un scris spontan, de notație directă, căutându-și tonul și tema, instituind, prin simpla lui exercitare, un timp «ontologic», în concurență cu cel «oncologic». Dar și alternativ, un scris mediat, al distanțelor, al strategiilor de eschivă și reziliență la confruntarea cu prezentul malign. Focalizarea autobiografică se obiectivează literar, reconstruiește narativ o experiență personală, se detașează atât cât e nevoie pentru a surprinde esența tragică și comică totodată a piesei în care, de nevoie și spre mirarea sa, autorul este el însuși actor.

Scriitorul îl domină (și, astfel, îl liniștește) pe bolnavul cu același nume, refuzându-i orice inflamare patetică, orice coborâre a gărzii, orice tentație de autocompătimire. Neînsemnând – dimpotrivă – că tensiunea mută, cu climaxuri dramatice, din subtext nu însoțește povestea derulată (jucată!) convivial. La Teodorovici miza constă în a transgresa estetic le récit de vie, pentru a salva ca literatură acele stări și fulgurații pe care lupta cu limita, în orizontul amenințător al morții, le trezește în umanitatea noastră cea mai profundă. Reușita cărții (dublă reușită, atât literară, cât și existențială) îl confirmă încă o dată pe un Pierre Desproges: «Imbecilii nu se îmbolnăvesc niciodată de cancer. E dovedit științific.»” O. Nimigean

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru şi scenarist. Din 2017, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Iaşi. Dintre volumele publicate: Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi (1999, 2005); Circul nostru vă prezintă: (2002, 2007); Atunci i-am ars două palme (2004); Celelalte poveşti de dragoste (2009, 2013); Matei Brunul (2011, 2014); Unu + unu (+ unu…) (2014).

Este scenarist sau coscenarist al unor filme delung- şi scurtmetraj, iar ca regizor de teatru a pus în scenă, printre altele, spectacolele: Prăpădul (după un text de Attila Bartis), Teatrul Naţional Iaşi, 2013; Sînt o babă comunistă (dramatizare după romanul omonim al lui Dan Lungu), Ateneul Tătăraşi Iaşi, 2014; Unu + unu (după textul propriu), Teatrul Naţional Iaşi, 2016.

Premii literare: Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015; Premiul pentru Proză al revistei Observator cultural, 2012; Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi, 2012; Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România, Bucureşti, 2012; Premiul „Cartea anului 2011”, oferit de revista Contrafort, Premiul literar „Augustin Frăţilă”, pentru cel mai bun roman al anului 2011; Premiul pentru Dramaturgie pe anul 1999 acordat de Ministerul Culturii etc. Cărţile sale sînt traduse ori în curs de traducere în S.U.A., Anglia, Franţa, Germania, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Macedonia sau Ucraina.

Cartea are 264 de pagini, costă 23, 96 lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/2BimybQ

Sursa foto Lucian Dan Teodorovici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lucian_Dan_Teodorovici

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.