Recomandarea O Mie de Semne de astăzi este volumul de poezie „Scrisoare din savană”, de Péter Demény, recent apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda. Cartea va avea lansarea la Bookfest pe 31 mai, de la ora 16.00, la Scena Matca. Alături de autor se vor afla Luana Schidu, Mihail Vakulovski și Emilian Galaicu-Păun.

„ÎI ştiam pe Péter Demény ca pe un excelent prozator, cînd mi-a trimis pentru Tiuk, revista pe care o fac, poezii. Nu m-am mirat, pentru că-n romanele sale deosebit de intense, scrise cu nerv, zvîc şi fraze foarte lungi, care prind perfect stările psihologice, existenţiale şi erotice, am simţit mereu poezia. De ce un prozator atît de bun simte nevoia de a publica şi poezie? Aflăm chiar din primul poem al acestei cărţi de dragoste, „Fîntîna” – fiindcă poezia îl ajută să se cunoască, să se înţeleagă, să se accepte. Noi îl putem cunoaşte citindu-i cartea. Lectură plăcută şi utilă!” (Mihail Vakulovski)

„L-am întâlnit prima dată pe Péter Demény în proza lui şi a fost o revelaţie. Impactul versurilor a fost, la rândul lui, imens, în ciuda aşteptărilor deja mari. Un fel de Midas modern, Peter transformă în literatură tot ce trăieşte. Are darul de a fixa sentimente complexe în formule concentrate, precise, cu o profunzime bulversantă şi o forţă estetică rară. Şi mai au o calitate rândurile lui, fie ele versuri sau proză (uneori definirea nici nu e simplă): oricât de mult sau de puţin te cunoşti, oricât de mult sau de puţin eşti dispus să admiţi, e imposibil să nu tresari lăuntric, fiindcă te regăseşti în ele. Îmi spunea într-o zi că-I cunosc cu coperte cu tot; pare că de fapt el ne cunoaşte pe toţi cu coperte cu tot.” (Luana Schidu)

Péter DEMÉNY s-a născut la 24 iulie 1972 la Cluj. Poet, prozator, traducător, blogger. Studii filologice la secţia maghiară-română a Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (licenţă în 1995, masterat în 1997). Și-a dat doctoratul în 2014, cu o lucrare despre poezia lui Zsófia Balla. A fost redactor la Editura Kriterion, apoi, publicist comentator la cotidianul Krónika și la săptămânalul Erdélyi Riport. Mai târziu, a devenit redactor la revista literară Látó. În prezent, este redactor-șef la revista Matca Literară din București. Volume apărute în românește: Ghidul ipocriților (eseuri; Cartea Românească, 2013), Pălăvrăgeala vagabonzilor (eseu în dialog cu Doru Pop; editura Charmides, 2017), Splendidul mistreț (roman; Curtea Veche Publishing, 2020), Vârtej în reluare (roman; Curtea Veche Publishing, 2023).

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.