Vă readucem în atenție volumul de corespondență inedită dintre Matei Călinescu și Ion Vianu, „Scrisori din exil”, apărut în 2019 la Editura Humanitas în Seria de autor „Matei Călinescu”. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„Cei care au împărtățit, aidoma nouă, condiția exilului se vor regăsi pe ei, cel puțin în parte, în această corespondență. Prietenia pe care am evocat-o consistă în dorința vie de-a face celuilalt binele; prietenul este, în reciprocitate și oglindă, cel mai devotat și mai spontan dintre terapeuți. În nici un caz el nu îți face morală, în nici un caz nu îți minimizează suferința. Prietenia este un «da» permanent, un «da» neconvențional și lipsit de ipocrizie.“ – ION VIANU

„E interesant că nici Eliade, nici Cioran (Ionescu a fost salvat de partea lui franceză) n-au putut înțelege, nici măcar teoretic, totalitarismul – de dreapta sau de stânga, fascismul (pentru care au avut simpatii) sau comunismul. E, dacă vrei, o formă de iresponsabilitate, și e justificat ca ei să fie acuzați de asta. Noi am fost loviți atât de năprasnic, încât nu am avut prilejul să dăm dovadă nici de responsabilitate, nici de iresponsabilitate; mentalitatea noastră a devenit una de supraviețuitori (în sensul tehnic: cei care au supraviețuit unei catastrofe). Orizontul nostru intelectual-psihologic e acela tipic supraviețuitorului. Eliade, în concluzie, reprezintă generația de imediat dinaintea Potopului (generație care nu-și putea închipui Potopul, deși, indirect – sau chiar direct ‒, putea fi «fascinată» de el); noi suntem cei dintâi de după Potop, scăpați ca prin minune de marea devastare, devastați totuși de însuși faptul că am scăpat. Ar fi de dezvoltat această teorie a «supraviețuirii» (un lucru teribil de trist) ca fenomen generațional.“ – MATEI CĂLINESCU

ION VIANU, n. 15 aprilie 1934, București. Este fiul criticului literar Tudor Vianu. Studii, neterminate, de filologie clasică. Absolvent al Facultății de Medicină, 1960. Psihiatru și cadru universitar. În paralel, psihanalist clandestin și „sălbatec“. În 1977 părăsește România și se refugiază în Elveția (după ce denunțase folosirea psihiatriei împotriva disidenților politici), practicând psihiatria în mediul privat. Ion Vianu a fost o figură civică, publicist al exilului românesc, continuând această activitate și după Revoluție. Printre scrierile sale: eseuri – Stil și persoană, 1975, Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri (regrupând varii volume), ed. a 2‑a, 2018; memorialistică – Amintiri în dialog, în colaborare cu Matei Călinescu, ed. a 4‑a, 2016, Humanitas,  Exercițiu de sinceritate, 2009, „romanul autobiografic“ Amor intellectualis (premiul „Cartea anului 2010“, acordat de România literară), ed. a 2‑a, 2017, Între violență și compasiune, amintirile unui psihiatru, 2018, Elegie pentru Mihai, 2018; romane – Paramnezii, 2005, Necredinciosul, 2008, Arhiva trădării și a mâniei, 2016 (rezultat din fuziunea unor romane mai vechi, Caietele lui Ozias, 2004, și Vasiliu, foi volante, 2007).

MATEI CĂLINESCU (15 iunie 1934, București – 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana) a fost poet, prozator, eseist, critic, teoretician literar și profesor de literatură comparată. După absolvirea Universităţii din București, secţia engleză (1957), lucrează la Gazeta literară (corector, apoi redactor). În 1963 devine asistentul lui Tudor Vianu la Catedra de literatură universală şi comparată a Universităţii din Bucureşti. În 1973 părăseşte România şi-şi începe cariera universitară la Indiana University din Bloomington, întâi ca Visiting Professor și bursier Fulbright, apoi ca profesor la Catedra de literatură comparată (al cărei șef este între 1996 și 1998). Înaintea plecării în America publică şapte cărţi de critică şi istorie literară, trei volume de poezie şi un roman (Viața și opiniile lui Zacharias Lichter, 1969, încununat în același an cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România). Printre cărțile publicate în limba engleză se numără Five Faces of Modernity,1987 (ediția adăugită a cărții Faces of Modernity, 1977 – tradusă în română cu titlul Cinci feţe ale modernităţii. Modernism, avangardă, decadenţă, kitsch, postmodernism, 1995, ediţie revăzută şi adăugită, 1987) şi Rereading, 1993 (în versiunea românească adăugită, A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii, 2003). După 1989, Matei Călinescu redevine o prezență familiară în peisajul editorial românesc. În 1994 publică, împreună cu Ion Vianu, Amintiri în dialog. Urmează Despre Ioan P. Culianu și Mircea Eliade: Amintiri, lecturi, reflecții (2002), Portretul lui M (2003), Tu. Elegii și invenții (2004), Un fel de jurnal (1973–1981) (2005), Eugène Ionesco. Teme identitare și existențiale (2006) și  Mateiu I. Caragiale. Recitiri (2007).În 2016, Editura Humanitas lansează seria de autor Matei Călinescu, care, urmând îndeaproape dorința testamentară a autorului, intenționează să redea, până în 2020, integralitatea scrierilor sale. Până acum au apărut în această serie Un altfel de jurnal. Ieşirea din timpPortretul lui MViața și opiniile lui Zacharias LichterUn fel de jurnal (1973–1981)Amintiri în dialog. Memorii (în colaborare cu Ion Vianu), Spre România (2000–2002). Jurnal ineditConceptul modern de poezie. De la romantism la avangardă şi A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturiiEugène Ionesco. Teme identitare și existențialeScrisori din exil (corespondență inedită cu Ion Vianu).

Cartea are 528 de pagini, costă 79 de lei și poate fi comandată aici: http://bit.ly/2S02C3i

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.