Am văzut filmul „Bohemian Rhapsody” și am fost impresionat. Am văzut comentariile nefavorabile, am înțeles că povestea din film nu se prea potrivea cu ce s-a întâmplat în realitate, însă am luat lucrurile ca atare, în sensul că n-am judecat opțiunea scenaristului, ci am acceptat că asta este „povestea din film”, care nu trebuie neapărat să fie, din considerente dramatice, până la urmă, identică celei din realitate.

Acum citesc „povestea așa cum a fost”, „Bohemian Rhapsody. Adevărata biografie a lui Freddie Mercury” (Editura Nemira, 2019, traducere de Alexandru Macovescu), cartea admirabilă a jurnalistei Lesley-Ann Jones, cea care m-a smuls din lumea filmului omonim și m-a adus cu picioarele pe pământ. Îmi plac, deopotrivă, ambele povești, fiindcă până la urmă îi avem tot timpul lângă noi pe Freddie, Brian, Roger & John. Cei patru magici au fost alegerea mea chiar la începutul anilor ’80 (ba cam din 1979, dacă stau să mă gândesc bine) și știu acum, după patru decenii, că nu m-am înșelat. Am știut-o, de altfel, în toți acești ani.

La început, Freddie nu avea un chip. Era doar o voce. Nici Brian nu avea chip: era doar soundul care avea să-l facă celebru. Nici Roger, nici John nu aveau chipuri pentru mine, fiindcă pe vremea aceea să faci rost de un poster era ca și cum ai fi vrut să mergi la un concert Queen. Teoretic era posibil, însă practic era destul de improbabil.

Mai târziu, cei patru au avut și chipuri. M-a surprins mustața lui Freddie, m-a amuzat chica de bichon a lui Brian, mi-a plăcut aerul rebel al lui Roger, m-a fascinat mina impenetrabilă a lui John. Acum, datorită acestei cărți, retrăiesc cumva perioada începuturilor, adolescența în care mă înnebuneam după Another one bites the dust sau Bohemian Rhapsody.

Iată și prezentarea de pe coperta a IV-a:

„Aceasta este biografia uneia dintre cele mai faimoase și iubite stele din istoria muzicii moderne: Freddie Mercury, scrisă de o jurnalistă de muzică rock premiată și apropiată de formația Queen.

Cu o cercetare meticuloasă, empatică și fără alunecări spre senzațional, cartea se bazează pe mărturiile celor mai apropiați oameni din viața starului rock, din copilărie și până la moarte, cu accent pe perioada anilor 1980, când formația începuse să se destrame, înainte de spectacolul de la Live Aid care i-a repus pe picioare.

Pentru a înțelege omul din spatele legendei, Lesley-Ann Jones a călătorit de la Londra în Zanzibar și India.

Plină de interviuri exclusive, Bohemian Rhapsody este un portret adus la zi al unui om legendar, la aproape treizeci de ani de la moartea lui Freddie.”

„Nimeni nu a surprins mai bine decât Lesley-Ann Jones dualitatea magică și fermecătoare a lui Freddie Mercury.“ The Times

Pe site-ul www.nemira.ro volumul e la reducere și costă doar 29,24 lei. Îl puteți comanda de aici.

Foto Freddie Mercury: https://www.udiscovermusic.com/stories/how-freddie-mercury-became-an-icon/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.