Rețelele de socializare sunt lovite de ceva vreme de tsunami-ul monoînjurăturii adresate principalului partid de guvernământ. Sunt poate sute de glumițe, memeuri și alte forme de exprimare de acest gen care au inundat virtualul, amenințând să provoace o adevărată viitură a aceleiași monomaniacale adresări argotice. O pletoră de membri ai acestor rețele își transmit, rânjind din spatele tastaturii, variațiunile pe aceeași temă care au ca destinatar personaje de la vârful sau de la baza piramidei numite PSD.

Și cu asta ce-am făcut? vorba regretatului Constantin Tănase, al cărui geniu ar fi putut poate modifica întru câtva aspectul jalnic al „umorului” autohton actual. Mă gândesc acum la manifestațiile din Piața Victoriei și la mesajele de pe pancartele protestatarilor, unele sclipitoare, care erau de o inventivitate entuziasmantă. Unde sunt acești oameni? Cum de s-au topit la propriu în aceste zile de vară, lăsând în urmă peisajul dezolant al unui virtual, așa cum spuneam, monomaniacal?

Doar la atât se reduce vitalitatea unui protest care amenință să se transforme într-un canal de comunicare hardcore? Doar la o „m..e”? Cine credeți că mai bagă în seamă „amenințarea” asta? Cine credeți că o să pice în depresie (în afară poate de generalul Gabriel Oprea) de la astfel de mesaje care se vor „amuzante”, dar care nu mai provoacă decât grimase disprețuitoare? Acest laitmotiv începe să semene izbitor cu altă glumiță neinspirată și total expirată, aceea legată de viața lungă a lui Ion Iliescu. „M..e PSD” a devenit echivalentul unui „bună ziua” șmecheresc adresat partidului condus de Liviu Dragnea. Cu asta, însă, n-am făcut într-adevăr nimic.

În loc să vă ocupați timpul cu prostia asta, mai bine vă apucați de croșetat sau de bowling. Sunt activități cât se poate de relaxante, în timpul cărora mai puteți să scăpați, cu umor, o înjurătură gen „m..e andreaua” sau „m..e popicul”. Cu „m..e PSD” nu mai faceți absolut nimic. Nu-i veți clinti nici măcar cu un milimetru de la guvernare. Asta pentru că o înjurătură repetată la infinit devine clișeu. Se demonetizează și are, până la urmă, efect de bumerang. Și ghiciți care vor fi, în cele din urmă, receptorii!

(foto credit: https://www.curentul.info/actualitate/politia-i-a-cerut-clujeanului-care-a-scris-muie-psd-pe-un-deal-sa-stearga-mesajul-sensul-cuvantului-din-dictionarul-academiei-nu-e-jignitor/)

gelu diaconu
[email protected]

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.