Chiar când ajunsesem să cred că nu am niciun subiect pentru astăzi mi-a sunat curierul la ușă. De fapt, mai întâi a sunat la telefon ca să vadă dacă sunt acasă. Eram așa concentrat la ce făceam cu site-ul, cu recomandările și așa mai departe, că am tresărit când am auzit muzica ciudată și agresivă (trebuie neapărat s-o schimb!) care a explodat din telefon.

M-am calmat însă după ce curierul mi-a dat coletul și am văzut că sunt cărți de la Editura Tracus Arte (mulțumesc Andra Rotaru!). Înainte de a vă spune titlurile e musai să vă povestesc o întâmplare care mă leagă cumva de această editură.

Era pe vremea când lucram ca reporter la Ring și Radu Aldulescu scria un editorial săptămânal pentru ziar. Eu mă ocupam ca materialul să ajungă la timp și așa se face că mă vedeam frecvent cu Radu, care locuia la Casa Monteoru, pe atunci încă sediu al Uniunii Scriitorilor din România. Dintr-una-ntr-alta, i-am spus lui Radu că tocmai am terminat un roman – era vorba de „Noi în anul 2000”, care nici n-a mai apărut de atunci – și că îmi caut editură.

Radu mi-a zis: „Păi de ce nu încerci la Tracus Arte?” Și eu l-am întrebat: „Ce e asta, Tracus Arte?” „E o editură nouă. Caută scriitori” mi-a zis Radu zâmbind, neștiind că eu eram atât de nepregătit să atașez numelui meu titulatura de scriitor încât mă jenam chiar să-i spun amănunte despre proiectele mele. Dar el a insistat: „Trimite manuscrusiul și vezi ce iese.”

N-am trimis manuscrisul la Tracus Arte – poate că ar fi fost bine să o fac – în schimb Radu m-a ajutat să-l depun la Cartea Românească, acolo unde Mădălina Ghiu m-a întâmpinat cu multă căldură (doar mă recomanda Radu Aldulescu), însă mi-a spus că decizia nu depinde de ea, că există o comisie de validare și așa mai departe. Ok, mi-am spus, deci nu am nicio șansă. Și așa a fost.

Au trecut mulți ani de atunci. „Noi în anul 2000” încă zace în manuscris, Radu Aldulescu e tot un scriitor și un om minunat, iar eu mă ocup, cum vedeți, de O Mie de Semne. Treaba asta mi-a și facilitat întru câtva o relație amicală cu Tracus Arte – via Andra Rotaru, desigur – nu în sensul că aș putea scoate vreo carte acolo, ci în sensul că primesc cărți foarte bune de la ei.

Asta s-a întâmplat și azi, lucru care mi-a salvat cumva editorialul, deoarece chiar nu aveam despre ce să scriu. Iată ce cărți am primit:

A. Caius, Maimuța și ecograful (poeme), Editura Tracus Arte, 2020
Adrian Herescu, Adeverință de chiabur, Editura Tracus Arte, 2020
Menno Wigman, Pământule, să nu fii dur! (poeme, traducere din neerlandeză de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin), Editura Tracus Arte, 2020
Richard Kearney, Despre povești (traducere de Carmen Mușat), Editura Tracus Arte, 2020
Ioan Suciu, Furnicile uriașe (povestiri), Editura Tracus Arte, 2020
Nicolas Cavaillès, Întoarceri (poeme), Editura Tracus Arte, 2020
Marian Ilea, Acei minunați ani, Editura Tracus Arte, 2020

Cam asta este: căutați cărțile de mai sus (pot fi comandate și pe site-ul editurii), fiindcă sunt proaspete, arată foarte bine și vă pot însenina chiar și o zi mohorâtă de marți. À bientôt!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.