În principiu, da, n-aș fi vrut să spun nimic despre Premiul Nobel pentru Literatură după ce a fost anunțat câștigătorul. Nu pentru că m-ar fi nemulțumit în vreun fel decizia juriului, e alegerea lor și probabil că au argumentele potrivite. Nu pot fi nemulțumit a priori de ceea ce nu cunosc, ca să zic așa, deși am enunțat ditamai sofismul.

Sunt, de fapt, nemulțumit de mine. Dacă n-am auzit până acum absolut nimic despre scriitorul nobelizat, înseamnă că am o problemă de sincronizare. Trăiesc într-o lume literară paralelă, trebuie să recunosc asta cu strângere de inimă. Nu mai zic că nu există traduceri, fiindcă ar suna superfluu.

Tot ce pot să fac este să reproduc comunicatul laconic al juriului. Așadar, Abdulrazak Gurnah a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”.

Abdulrazak Gurnah s-a născut pe 20 decembrie 1948 în Zanzibar. În 1968 a plecat să studieze în Marea Britanie, după ce anterior își părăsise țara ca să scape de persecuțiile din timpul revoluției din Zanzibar. În Anglia a studiat mai întâi la Christ Church College, în Canterbury, diplomele de aici fiind eliberate de University of London. Scriitorul s-a mutat ulterior la Universitatea din Kent, unde și-a luat doctoratul în 1982.

Iată și câteva dintre scrierile lui: Memory of Departure (1987), Pilgrims Way (1988), Dottie (1990), Paradise (1994), Admiring Silence (1996), By the Sea (2001), Desertion (2005), The Last Gift (2011), Gravel Heart (2017), Afterlives (2020).

Ca o notă de culoare, celebrul Freddie Mercury s-a născut tot în Zanzibar, în 1946, cu aproximativ doi ani înaintea lui Abdulrazak Gurnah. Părinții lui Freddie au părăsit Zanzibarul cam în aceeași perioadă și cam din aceleași motive.

Foto credits: https://www.nytimes.com/2021/10/07/books/nobel-prize-literature-abdulrazak-gurnah.html

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.