Prietenul nostru Cosmin Dragomir, care împlinește astăzi o vârstă prea avansată pentru spiritul său ludic, s-a gândit că de ziua lui cel mai potrivit lucru este să ne facă el un cadou (nu invers, vorba unui băiat economist care ne-a înnebunit cu emisiunile lui deștepte). Îl lăsăm pe el să spună despre ce este vorba: „De astăzi, prima mea carte de autor („Curatorul de zacuscă”, Editura GastroArt, 2021 – n.r.) e disponibilă pentru precomenzi. O livrăm la începutul lui august, oriunde în lume, cu confirmare telefonică în prealabil. Bașca, vine și cu autograf!”

La mulți ani gustoși, Cosmin Dragomir!

PRECOMANDĂ ACUM Cartea cu autograf – LIVRARE ÎN INTERVALUL 10 – 15.08.2021.

Aici: https://www.bioshopromania.com/carti/curatorul-de-zacusca-texte-gastronomice-de-cosmin-dragomir-editura-gastroart-2021-ro/

Sau aici: https://www.bioshopromania.com/curatorul-de-zacusca/

Curatorul de zacuscă – texte gastronomice este o culegere de articole, studii, editoriale și interviuri publicate în diferite medii, dar și inedite (scrise special pentru acest volum), de Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari români.

Volumul abordează diferite teme de istorie și antropologie culinară românească și beneficiază de o multitudine de ilustrații. În format mare, copertă cartonată, full color și consistent (352 de pagini) volumul poate face deliciul oricărui gurmand, gourmet sau pasionat de lectură. O să descoperiți o sumedenie de fun facts gastronomice autohtone care dovedesc cât de suprinzătoare este istoria noastră culinară. Cartea se adresează tuturor categoriilor de cititori, nu are pretenții academice, ba chiar din contră, este scrisă și paginată cu gândul de a nu intimida pe nimeni.

Cosmin Dragomir este fondatorul GastroArt – prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei și a ospitalității românești, co-organizator al Congresului Național de Gastronomie și Vin, co-inițiator al legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, organizator a zeci de conferințe, dezbateri și evenimente cu tematica – identitate gastronomică națională.

Pentru contribuțiile la valorificarea tezaurului imaterial gastronomic a fost recompensat cu diplome de excelență de la: Gault & Millau, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Jurnaliștilor din Turism, Horeca Insight sau Horeca School.

Cu profitul din această carte își va finanța un studiu masiv intitulat: Enciclopedia Universală a Sarmalelor.

„Trebuia să poarte un nume și cartea asta, iar titlul ales are și o poveste: eram în 2019 și am fost invitat să fiu amfitrionul, alături de Florin Dumitrescu (textierul – antropolog, nu chef-ul) unei degustări de zacuște, organizate de BioShopRomânia. Cu doar câteva ore înainte mă întâlnisem cu un amic care, pe lângă niște minunați virsli de capră și niște slană de mangalița, mi-a lăsat la degustare vreo câteva mostre de palincă de zmeură. În drumul meu spre eveniment am realizat că, de fapt, sunt curatorul unei degustări de zacuște și m-am cam îndrăgostit de treaba asta neomologată de nomenclatorul de meserii. Am ajuns la locul faptei și, pe lângă conținutul borcanelor, am desfăcut și mostrele aromate. Ciprian, gazdă bună, a destupat și el o sticlă de palincă. Unul dintre participanți a adus, la rându-i, două sticle producție și experimente proprii: palincă cu ghimbir și cu ardei iute. La final, ne-am trezit și cu un distilat din mure. Habar nu mai am dacă zacuștele sau palincile au fost mai numeroase, dar nici nu contează. Curatori de băuturi am mai văzut, așa că nu mi-a rămas decât varianta inițială: să mă împăunez lumii ca mare zacuscar (în sensul de mâncău, nu de producător). Despre zacuscă, la fel ca despre sarmale, ne hazardăm să clamăm că nu e a noastră și iar vârâm bățul prin gardul etimologiei și scurmăm cu sila în rețetarul tradițional. Că fac și alții e clar, că termenul și-a pierdut sensul originar nu avem dubii, că nu îi spunem acestei tocane tartinabile de legume „a la roumaine” e doar problema noastră, că nici măcar nu o traducem pe meniurile pentru turiști ca pastă tartinabilă de legume e tot o meteahnă de neînțeles…” Cosmin Dragomir – Curatorul de Zacuscă – texte Gastronomice, Editura GastroArt

Cartea are 352 de pagini, copertă cartonată (foto: Sorin Despot, concept: Mihail Coșulețu), este full color & bogat ilustrată.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.