Joi, 16 septembrie, de la ora 18.00, Cosmin Dragomir, autorul volumului „Curatorul de Zacuscă” (Editura GastroArt, 2021), vă așteaptă în Modul Cărturești (strada Academiei 18-20) la o lansare pe care o consideră „cel mai important moment pentru mine din ultimii destul de mulți ani”, unde vor fi prezenți, pentru a face vorbire, bunii lui prieteni Cezar Ioan, Ciprian Muntele și Mihnea Dumitru. În timpul evenimentului vor fi degustate vinuri de la Domeniile Averești.

„Cosmin Dragomir e un publicist care respiră gastronomie. Sau inspiră, nu sunt sigur care variantă e corectă (probabil ambele): dacă-l asculți vorbind despre bucătărie – și în special despre cea de pe meleagurile actualei Românii – i se taie respirația de la multele cuvinte, idei și argumente care i se bulucesc la gură. Citește și colecționează cu pasiune surse vechi, caiete de rețete de la (stră)bunici. Le interpretează, le corelează și le contextualizează, pentru a le răspândi cu fervoare într-un format cultural care să fie interesant și accesibil omului modern. Cosmin nu se risipește, în ciuda unei activități publice atât de intense încât pare dezordonată. Dovada o constituie chiar (și) acest volum solid, care nu e doar despre zacuscă (v-ați dat deja seama și singuri până aici) – ci e despre recuperarea identității și afirmarea unui stil autentic românesc, cu multiplele lui influențe. Sunt sigur că peisajul culinar de la noi îi va datora multe. Îi datorează deja, de fapt: Cosmin a inspirat gastronomia până în punctul în care a ajuns lege – e vorba de Legea privind declararea Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor din România. Mulțumesc, mulțumim!” Cezar Ioan

„Curatorul de Zacuscă”, texte gastronomice de Cosmin Dragomir, Editura GastroArt 2021 – cea mai așteptată carte de gastronomie și istorie culinară dedicată zacuștelor (și nu numai) a anului 2021.

„Curatorul de zacuscă – texte gastronomice” este o culegere de articole, studii, editoriale și interviuri publicate în diferite medii, dar și inedite (scrise special pentru acest volum), de Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari români.

Volumul abordează diferite teme de istorie și antropologie culinară românească și beneficiază de o multitudine de ilustrații. În format mare, copertă cartonată, full color și consistent (352 de pagini) volumul poate face deliciul oricărui gurmand, gourmet sau pasionat de lectură. O să descoperiți o sumedenie de fun facts gastronomice autohtone care dovedesc cât de suprinzătoare este istoria noastră culinară. Cartea se adresează tuturor categoriilor de cititori, nu are pretenții academice, ba chiar din contră, este scrisă și paginată cu gândul de a nu intimida pe nimeni.

Cosmin Dragomir este fondatorul GastroArt – prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei și a ospitalității românești, coorganizator al Congresului Național de Gastronomie și Vin, coinițiator al legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, organizator a zeci de conferințe, dezbateri și evenimente cu tematica – identitate gastronomică națională.

Pentru contribuțiile la valorificarea tezaurului imaterial gastronomic a fost recompensat cu diplome de excelență de la: Gault & Millau, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Jurnaliștilor din Turism, Horeca Insight sau Horeca School.

Cu profitul din această carte își va finanța un studiu masiv intitulat: Enciclopedia Universală a Sarmalelor.

Cartea are 431 de pagini, costă 89 de lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/38yOUvB

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.