Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu, de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

Orb și fragil, dar exuberant și curios, promițând să-și învețe confratele novice totul despre dragoste și poezie în schimbul unei călătorii prin Highlands, de la St. Andrews până la Inverness, Borges își ține marea lecție într-un Morris Minor ruginit din ’57, într-o barcă pe Loch Ness, în camere anoste de hotel, în cârciumi și-n catedrale. Lumea lui, una a dublului, a labirintului și a descoperirilor aproape mistice, se întâlnește cu cea a unui tânăr american care fuge de Războiul din Vietnam și de anxietate, iubește o fată cu pantofi sport roșii și visează la marea poezie. Iar rezultatul acestei întâlniri este o carte ca nici o alta.

Participă: Tania Radu și Dana Pîrvan, scriitoare, critici literari și Cristina Stănciulescu, jurnalist cultural. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction.

Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook, în limita locurilor disponibile.

Jay Parini a venit cunoscut publicului din România datorită romanelor sale în care, plecând de la anumite evenimente biografice, recrează portretele unor mari personalități culturale: un demers construit cu mijloacele literaturii având la bază o amplă și minuțioasă documentare. S-au născut astfel romane ca Ultima gară, unde ni se aduce în prim-plan ultimii ani din viața lui Lev Tolstoi, Rătăcirile lui Herman Meville, prin care facem cunoștință cu personalitatea vulcanică a creatorului lui Moby Dick, Călătoria lui Walter Benjamin, unde descoperim detalii fascinante din viața unui scriitor poate pe nedrept prea puțin cunoscut și Borges și eu, o carte plină de tandrețe dedicată unuia dntre cei mai celebri scriitori sud-americani.

„Pentru cei care-l admiră pe Borges, această carte va fi o încântare. Pentru cei care nu l-au citit încă, Parini oferă punctul perfect de pornire către opera unui scriitor care a schimbat modul în care mulți văd literatura.“ – The New York Times

În 1971, St. Andrews pare suficient de departe deopotrivă de Scranton, Pennsylvania, dar și de Vietnam. La Scranton, dominația insuportabilă a mamei, plictisul vieții mărunte de provincie și spectrul ratării; în Vietnam, cel al morții. Jay se agață de teza lui de doctorat ca de un colac de salvare. Iar Scoția nu îl dezamăgește: îi oferă literatură, bere și prietenii insolite, dar pline de sens, precum și o călătorie în căutarea unui anume domn Singleton, mare iubitor de ghicitori anglo-saxone, alături de un bătrân scriitor argentinian, orb și cam excentric, din ale cărui scrieri n-a citit nici un rând – Jorge Luís Borges.

„O aventură literară amuzantă, bine construită, plină de sensibilitate și o poveste improbabilă care, asemenea multor povești improbabile, se întâmplă să fie adevărată.“ – The Wall Street Journal

„Un portret plin de tandrețe al unui scriitor unic. […] Parini își povestește peripețiile alături de Borges cu umorul celui care, privind în urmă, poate face haz de necaz.“ – BookPage

Lansarea va putea fi urmărită #live #online pe pagina de noastră de Facebook – Humanitas Fiction și pe Youtube – Humanitas.

Jay Parini s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Dartmouth College din New Hampshire, Hanover. Din 1982 se mută la Middlebury College în Vermont, unde activează și în prezent. Este autorul mai multor volume de poezie, printre care House of Days (1998) și The Art of Subtraction: New and Selected Poems (2005). Este, de asemenea, un reputat critic și istoric literar, volumele sale John Steinbeck (1995), Robert Frost: A Life (1999), Why Poetry Matters (2008), Promised Land: Thirteen Books that Changed America (2008) fiind deosebit de apreciate în Statele Unite. Parini are o bogată activitate de editor, coordonând lucrări precum The Norton Book of American Autobiography (1998), British Writers Classics  (2003), The Oxford Encyclopedia of American Literature (2004). De o deosebită apreciere s-a bucurat și volumul său bazat pe întâmplări reale Borges și eu. O întâlnire (Borges and Me: An Encounter, 2020; Humanitas Fiction, 2023), aflat pe lista lungă a Highland Book Prize în 2021 și în curs de ecranizare. Romancier de mare succes, Jay Parini a publicat opt romane, dintre care amintim: Ultima gară (The Last Station, 1990; 2007; Humanitas Fiction, 2009, 2022), Călătoria lui Walter Benjamin (Benjamin’s Crossing,1996; Humanitas Fiction, 2023), The Apprentice Lover (2002), Rătăcirile lui Herman Melville (The Passages of H.M., 2011; Humanitas Fiction, 2013) și The Damascus Road: A Novel of Saint Paul (2019). Parini locuiește în Vermont, fiind colaborator permanent al mai multor publicații, precum The Guardian și The Chronicle of Higher Education, iar cu articole de opinie contribuie la site-uri renumite, precum CNN, Salon și The Daily Beast. Cărțile sale sunt traduse în peste treizeci de limbi.

Romanul Borges și eu de Jay Parini este recomandat de Radio România Cultural.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.