În cadrul evenimentului de închidere oficială a Programului cultural „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran aduce laolaltă tineri poeți din Timișoara și personalități marcante ale revoluției pentru o lectură performativă sub semnul colaborării intergeneraționale.

La evenimentul intitulat Toate lucrurile vor rămâne în același setup, ce va avea loc în data de 10 decembrie, ora 16.00, la Librăria independentă „La Două Bufnițe”, participanții se vor bucura de lectura unor texte semnate de autori care au marcat literatura timișoreană, precum Ion Monoran, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Petru Ilieșu, Daniela Rațiu și Șerban Foarță.

Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran va avea loc între 14 și 16 decembrie și își propune o reconstituire a dialogului deja existent în vestul României, conectând revoluția cu colaborarea intergenerațională. „I-am spus vatmanului să urce în vagon și am coborît pantograful chemând lumea din tramvai să ni se alăture. Ca urmare, nu a protestat niciun călător și ni s-au alăturat cu toții” (Ion Monoran, Memoriu).

Franco ‘Bifo’ Berardi, filosof italian, subliniază legătura dintre poezie și vibrația cosmică: „Ritmul este cea mai profundă vibrație a cosmosului. Iar poezia este o încercare de acordare la această vibrație cosmică, la această vibrație temporală care tot vine și vine și vine”. Prin intermediul poeziei, festivalul își propune să reconstruiască fragmente din istorie și să le transmită mai departe.

La această lectură performativă, tinerii poeți din Timișoara vor citi texte ale unor personalități consacrate, conectând generațiile prin această formă artistică.

Programul evenimentului include lecturi publice iar intervențiile muzicale ale lui Florin Vârjan vor completa atmosfera. Cititorii vor avea ocazia să se bucure de contribuțiile următorilor artiști:

– Nelu Antocian x Petru Ilieșu
– Mădălina Aldescu x Ion Monoran
– Fabiola Pascu x Viorel Marineasa
– Nicoleta Bilcec x Daniela Rațiu
– Marius Dimcea x Daniel Vighi
– Anastasia Coste x Șerban Foarță

Evenimentul este co-organizat de Asociația Culturală și Socială Ion Monoran și Centrul de Proiecte Timișoara, având sprijinul partenerilor: Glitch Shop, Asociația Culturală Contrasens, Comuna 30, Cenaclul Pavel Dan, Casa de Editură Max Blecher, Editura Humanitas, OMG Publishing, Fundația ArtEncounters, Serviciul de Transport Public Timișoara și Librăria independentă „La Două Bufnițe”. Proiectul beneficiază de finanțare din partea Municipiului Timișoara, prin intermediul Centrului de Proiecte.

„Timișoara 2023 la nesfârșit” marchează finalul unui an dedicat culturii și artei, iar Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran contribuie semnificativ la încheierea într-un mod memorabil a acestui capitol important din istoria culturală a orașului.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.