O vorbă din bătrâni spune că răzbunarea-i arma prostului. Bine spune și uite așa ajungem la vremile noastre tulburi, vremi în care orice influencer își face reclamă pur și simplu stârnind indignarea publică și un val de răzbunări cum nici la Troia nu s-a văzut și nici de atunci încoace. Sunt metode simple și deja clasice de manipulare a opiniei publice și de obținere a vizibilității și banilor: spui o tâmpenie sau faci ceva reprobabil din punctul de vedere al indignaților de serviciu și te-ai făcut om, o țară întreagă vorbește despre tine, ai vizibilitate câtă vrei și-ți mai faci, pentru că deja exiști în conștiința publică.

Și totul ar fi oarecum minunat, deși în sensul gustului unui strugure ușor putrezit în frigider, dacă epoca asta a răzbunării nu mi-ar da senzația unei înțelegeri tacite între indignați și victimele lor, a unei scheme Victimă-Persecutor-Salvator pe care parcă am mai citit-o undeva și nu o singură dată.

Soluția: o lume mai bună fără indignare și fără sora ei bună răzbunarea, dar abia asta nu mai pare posibil.

Patreon - O mie de semne
Avatar photo
Author

Sunt de meserie scriitor-traducător, veriga lipsă dintre vânător-culegător și om. Faptul că nu-mi plac lucruri nu mă transformă în cuvântul cu H care-ți place atât de mult, e pur și simplu lucrul care mă ține normal la cap.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.