Vă readucem în atenție volumul „Vara de neuitat. Plaja”, de Cesare Pavese, apărut în 2015 la Editura Polirom, în colecția Biblioteca Polirom, și aflat în prezent la promoția „Oferta specială 9,99”. Traducere din limba italiană de Maria Chirițescu. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Roman al descoperirii orașului și societății,  Vara de neuitat are în centru povestea inocenței pierdute a unei orfane, Ginia, o adolescentă de aproape 17 ani care locuiește cu fratele ei, Severino, și lucrează într-un atelier de croitorie. Fascinată de Amelia, o tânără de 20 de ani, prostituata care pretinde că își câștigă traiul pozând nud pentru pictori, Ginia trăiește îndoieli, atracția fructului oprit, sentimente contrastante în fața vertijului vieții de adult.

Frumusețea cărții stă tocmai în firescul și simplitatea cu care Pavese surprinde nuanțele și tresăririle entuziasmului juvenil, ale pasiunii dezamăgite. În Plaja, naratorul răspunde invitației unui prieten din copilărie să-și petreacă vacanța la vila lui și a soției. Înconjurați de o lume solară, de nisip și mare, devine tot mai limpede că o enigmă învăluie cuplul tânăr, fără copii. Deși considerat de autor un exercițiu de stil, microromanul Plaja cuprinde, în fapt, teme pavesiene cunoscute: refugiul în ținutul natal, frământările și măștile tinereții, neputința.

„Comportamentul ideal se naște din deplina indiferență. Poate că de aceea iubim întotdeauna cu încrâncenare pe acela care ne întoarce spatele.” (Cesare Pavese)

„Microromanele lui Cesare Pavese sunt, mai presus de orice, opere de o extraordinară profunzime, unde apar noi și noi niveluri de lectură, noi înțelesuri. Fiecare dintre ele se concentrează în jurul unei teme ascunse, ceva încă inefabil, în fapt, lucrul pe care urmărește să-l arate.” (Italo Calvino)

„În romanele lui Pavese există ceva ce pândește, ceva ce-ți apasă conștiința și se întinde în străfundurile ei.” (The New York Times Book Review)

Cesare Pavese (1908‑1950) este unul dintre cei mai mari scriitori italieni ai secolului trecut. Creier al Editurii Einaudi, i‑a condus filiala de la Roma până după război. A tradus din literatura de expresie engleză a vremii, făcând cunoscuţi publicului italian autori ca Gertrude Stein, John Steinbeck, John Dos Passos, Ernest Hemingway, William Faulkner, Herman Melville şi James Joyce. Poet, prozator şi eseist, Pavese este autorul unui jurnal‑capodoperă, Meseria de a trăi. La Editura Polirom au mai apărut Vara de neuitat • Plaja (2015), Noapte de sărbătoare şi alte povestiri (2016) şi Luna şi focurile (2016).

Cartea are 208 pagini, costă 9,99 lei și poate fi comandată aici: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/5789

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.