Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, care a ajuns la ediția a XXIV-a, i-a fost decernat astăzi, într-o transmisiune directă pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești, poetei Ileana Negrea, pentru volumul „Jumătate din viața mea de acum”, apărut în 2021 la Editura frACTalia.

Ceilalți patru nominalizați de juriul format din Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Mihai Iovănel, Alex Goldiș și Andrei Terian au fost următorii:

Andrei-Codrin Bucur, La bella Italia: antipoeme jurnaliere, București: Editura Tracus Arte, 2021
Alexandra Pâzgu, Dă tot ce ai, București: Editura Tracus Arte, 2021
Ioana Zenaida Rotariu, Cei cinci ani de muțenie: poezie, București: Editura Tracus Arte, 2021
Cătălina Stanislav, Nu mă întrerupe, Alba Iulia: OMG Publishing, 2021

Ileana Negrea s-a născut la Ploiești în 1984. Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București. A revenit recent în limba română, după ce a locuit o vreme în cea engleză, mai permisivă și plină de precursoare care au scris din margini și despre ele – queer, femei, persoane cu suferințe psihice. S-a întors pentru că a găsit aici scriitoare asemenea ei, dornice să ocupe cât mai mult spațiu, să rescrie o limbă închistată în trecut, să își cioplească un loc al lor în literatura machistă. Refugiul în engleză nu a fost un abandon, ci un act de protest, o călătorie într-o altă lume, din care se întoarce mai îndârjită ca oricând. A inițiat „Mad Pride România”. A publicat poezie și eseuri în revistele „Cutra”, „Gazeta de Artă Politică”, „zine fem”. Nuvela ei, Un pic, despre care Carolina Vozian scrie că este „feeria utopic-poetică despre un univers queer feminin”, apare în antologia „Lumile noastre posibile” (2019).

Sursa: Monitorul de Botoșani, de aici: https://www.monitorulbt.ro/local/2022/01/15/ileana-negrea-este-laureatul-premiului-national-de-poezie-mihai-eminescu-opus-primum-video/

Sursa foto & bio Ileana Negrea, de aici: https://poeticstand.com/2020/05/08/ileana-negrea-multumesc-celor-care/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.