La Editura Seneca apare zilele acestea volumul „Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență” (traducere din limba engleză de George Tudorie), semnat de William B. Irvine, profesor de filosofie la Wright State University (S.U.A.) și autor al Ghidului pentru o viață împlinită: arta antică a bucuriei stoice (Editura Seneca, 2017). Cartea transpune în viața modernă principiile filosofiei stoice antice, învățându-ne – printr-o serie de exerciții concrete – cum să depășim încercările vieții, și mai mult decât atât, cum să transformăm obstacolele care ne apar în cale în adevărate provocări stoice. Vă oferim mai jos un fragment în avanpremieră.

În urma interacțiunii mele cu zeii stoici (imaginari), am început să le înțeleg natura. Mai întâi, e de spus că au puteri considerabile. Pot face în așa fel încât să mă tai când mă bărbieresc sau să mă împiedic de rădăcini când merg prin pădure. Când sunt la aeroport, îmi pot întârzia sau chiar anula zborul. De fapt, prea multe piedici îmi ies în cale în aeroporturi, ceea ce m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva zeii stoici își au reședința prin ele.

Zeii stoici mai pot cauza blocaje de trafic și cazuri de gripă. Le stă în puteri să provoace furtuni la momente nepotrivite sau cutremure devastatoare. Se descurcă bine și cu tehnologia. De curând, căutam bilete de avion pe internet și am dat de biletele perfecte la un preț bun. În vreo două minute, cât a durat să tastez informațiile personale necesare pentru achiziție, zeii stoici s-au jucat cu internetul cât să urce prețul unui bilet cu 100 de dolari. Poate că într-o bună zi, pentru a mă surprinde, vor face cumva pentru a duce dintr-odată prețul în jos cu o sumă similară?

Am descoperit și că zeii stoici au un simț malițios al umorului. În loc să-mi oprească pur și simplu telefonul, așa cum ar putea foarte ușor să facă, mă vor face poate să-l scap în paharul de limonadă, efectul fiind același. Se întâmplă. (…)

Zeii care concep aceste teste stoice nu le și evaluează. De aceea, trebuie să vă dați singur(ă) note și, când faceți asta, ar trebui să țineți cont de două lucruri. Primul este modul în care ați căutat o soluție pentru obstacolul întâmpinat. Ați luat în calcul ce opțiuni aveți înainte să decideți cum să acționați? V-ați gândit „lateral” – sau creativ, „ați scos capul din cutie”? A fost soluția pe care ați ales-o până la urmă cea mai bună? O soluție optimă, ar trebui notat, nu va fi neapărat plăcută. Pentru a fi cea mai bună trebuie doar să fie mai puțin neplăcută decât alternativele posibile. În acest sens, amputarea unui picior nu va fi plăcută, însă, dacă aveți o cangrenă gravă, amputarea este preferabilă celeilalte opțiuni – moartea.

Al doilea factor în evaluarea performanței la test – și un factor mai important decât primul – este reacția emoțională în fața obstacolului. Dacă vă păstrați calmul și limpezimea minții, veți merita, să zicem, un 8. Dacă însă v-ați propus să luați un 9 sau chiar un 10 la test, trebuie nu doar să vă păstrați calmul, ci să primiți cu bucurie provocarea, să vă motiveze apariția sa. În această privință, trebuie să fiți ca un pompier care, după ani de antrenament, este în sfârșit chemat la o stingere de incendiu. Iată o ocazie să arate ce poate!

Observați că cele două componente ale unui test stoic pot primi note diferite. Puteți identifica soluția optimă pentru un obstacol, însă acesta vă poate supăra destul de tare, iar în acest caz, nota pentru soluție va fi mare, dar cea mai importantă, pentru reacția emoțională, va fi mică. Sau poate că vă păstrați calmul, dar găsiți o soluție nu tocmai strălucită, caz în care nota pentru soluție va fi mică, iar cea pentru răspunsul emoțional mare. Frecvent însă, cu cât mai mică va fi nota pentru reacția emoțională, cu atât mai mică va fi și cea pentru soluția găsită. Până la urmă, este dificil să gândești limpede și să găsești soluții optime dacă simți furie, tristețe sau disperare.

Înainte să dați pagina, reflectați câteva minute la piedicile pe care le-ați întâmpinat recent – sau, dacă ați început să țineți jurnalul descris în capitolul 1, aruncați o privire la obstacolele despre care ați scris deja. Cum ați nota reacțiile dumneavoastră în fața lor? Sunteți mulțumit(ă) de aceste note? Dacă nu, ce ați putea face pentru a vă îmbunătăți notele când veți da de piedici în viitor?

William B. Irvine, Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență, traducere din limba engleză de George Tudorie, Editura Seneca, 2021

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.