Recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi se îndreaptă spre volumul de poezie semnat de Viorica Răduță, „Arsura umblă după trup”, apărut recent la Editura Next Page și lansat în această toamnă la librăria Humanitas Kretzulescu.

VIORICA RĂDUȚĂ a debutat cu volumul de versuri Patimi după mine în 1998. Au urmat Lipsa la psalmi (2000), Al 13-lea Iov (2003), Cînd amintirile, corpuri subtile (2007), Viaţa de apă de uscat (2008), Cam toţi murim (2010), Mama întreabă dacă stau pînă seara (2013).

A publicat romanele: Înainte de exod (1998), Irozi (2001), Hidrapulper (2007), În exod (2008), Mamamea moarte (2008), În două lumi (2013), Vremea Moroiului (2015), Orașul închis (2017).

Volume de eseuri: Graalul fără Graal (2002), Interpolări şi Interpolări (2007). Colaborări cu poezie, proză, cronici la revistele Acolada, Ateneu, Argeş, Familia, Luceafărul, Prosaeculum, Spaţii Culturale, Viaţa Românească etc.

Viorica Raduta "Arsura umbla dupa trup"
Viorica Raduta “Arsura umbla dupa trup

Iată și prima parte a argumentului scris de autoare, cu care se deschide volumul „Arsura umblă după trup”:

„Literatura de inspirație realistă trebuie să se supună unui criteriu de evaluare depărtat de contextualitatea fixă și de alte pseudo-criterii, cum ar fi cel tematic sau ideologic, de pildă, care ar ține de noviciat, îngustare, limitare/înstrăinare a spiritului critic sau a recunoașterii „speciilor” literare în specificul lor.

Pentru mine literatura nu trăiește într-un ÎNTRE, spațiul atât de discutat din vechime până azi, realitate-artă, ci în arealul esteticului. Dacă e adusă în discuție de vreun lector, editor, participant, implicat la însuși pre/textul ficțional, cum este tragedia da la Colectiv pentru volumul de față, consider că e vorba de un gest extraliterar, de un clișeu de receptare lovit de criteriul emoțional/personal.” Viorica Răduță

Cartea are 80 de pagini, costă 15,75 lei, poate fi comandată de aici sau poate fi cumpărată direct din librăriile Humanitas.

Photo credit: Imagine din timpul lansării, cu Ciprian Măceșaru & Viorica Răduță în centru.

Doneaza prin patreon Wide
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment