ANTONIO LOBO ANTUNES s-a născut pe 1 septembrie 1942 în Lisabona, Portugalia. Este medic psihiatru, respectând prin această formație tradiția familiei. Aparține generației de romancieri portughezi lansați după revoluția din 1974. Debutul său, cu romanul Memorie de elefant, s-a produs în 1979. Opera sa este una dintre cele mai traduse din literatura portugheză contemporană. S-a aflat în mai multe rânduri pe lista propunerilor pentru Premiul Nobel, fiind considerat de Georg Steiner „un gigant”.

elefant.ro

Pe râurile ce duc… se construiește pe parcursul a 15 zile de spitalizare ca un jurnal ficțional de o voluptuoasă imprevizibilitate narativă: domnul Antunes este adultul bolnav, bărbatul neiubit și însingurat care trebuie să se refugieze din fața morții; Antoninho este băiatul care învață să meargă pe bicicletă, descoperă izvoarele râului Mondego, școlarul pe care-l derutează cuvântul „obraji“ și, mai ales, copilul care-și ascunde fața în dantelele de la pieptul mamei. Scriitorul orchestrează o proză derutantă, cu un sens propriu: nu există o direcție a narațiunii, ea se ramifică într-un labirint al amintirilor, iar logica și fraza antuniană sunt divagante, amăgitoare. Emoția este însă răvășitoare, pură, dozată cu o precizie dureroasă: ni se amintește că suntem, în fiece clipă, tot ceea ce am fost. Memoria anulează timpul, nu există nici trecut, nici viitor, totul este prezent, iar romanul agoniei devine romanul vieții” scrie în prezentarea cărții aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ant%C3%B3nio_Lobo_Antunes

[image_with_animation image_url=”2167″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://www.libhumanitas.ro/antonio-lobo-antunes-pe-raurile-ce-duc-humanitas-fiction-2018.html”]

Romanul a apărut la Humanitas (traducere din portugheză de Dinu Flămând), în colecția „Raftul Denisei”, are 248 de pagini și prețul orientativ de 29 de lei. Îl puteți comanda de pe www.libhumanitas.ro (de unde aveți ocazia să primiți un exemplar cu semnătura autorului) sau din librării.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.