Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 14 iunie 2022, de la ora 19.30, în Grădina din Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul „Un poet, un prozator, un vin” #5. Tema: Cum fentezi realitatea? Invitați: Gelu Diaconu și Emilia Toma. Moderator: Tatiana Ernuțeanu.

Sponsor: BYZANTium
Căutăm arome, sortimente expresive și elegante, buchete complexe, ermetizare perfectă în literatură și vin.

Gelu Diaconu (n. 1962) a debutat publicistic în 2004, în revista Oglinda Literară, cu un grupaj de poeme, iar în 2006, în volum, cu povestirea Fabian, apărută la Editura Marineasa din Timișoara. În 2008 i-a fost editat volumul Antipoeme (Editura Vinea), nominalizat la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum, pentru debut în poezie. Au urmat volumele Resurse interioare (Editura Marineasa, 2012), blues (Casa de Pariuri Literare, 2013), Resurse umane (Editura Vinea, 2016), mother (Editura Paralela 45, 2018), Ziua în care a murit John Lennon (Casa de Editură Max Blecher, 2019), Tramvaie vechi, autobuze care nu mai vin (Casa de Pariuri Literare, 2022) și Resurse interioare (reeditare, Casa de Pariuri Literare, 2022). De asemenea, în 2018 i-a apărut la Editura Cartier romanul Sebastian, pentru care a primit premiul „Cartea discretă a anului 2018” din partea Asociației Române a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA). Cartea a intrat pe lista scurtă la Festival du Premier Roman, care se desfășoară anual la Chambéry. În prezent administrează site-ul cultural www.omiedesemne.ro, care a primit în 2021 Premiul „Promotorul cultural al anului” la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”. De asemenea, este realizator al podcastului „Biblioteca lui Gelu”, un proiect realizat în colaborare cu Dan-Andrei Deaconu și Mihai Deaconu.

Emilia Toma (n. 1989), prozatoare, sociolog de profesie, este autoarea romanului O numărătoare inversă (Editura Tritonic, 2021) și a volumului de nonficțiune Terapie pe salteaua de pilates (Editura Celestium, 2020). A publicat proză scurtă în antologiile colective Dragostea când te doare (Editura Litera, 2022), În umbra timpului (Premiul al II-lea în cadrul primei ediții a concursului de proză scurtă organizat de Editura Biscara, 2021) și Lirica unui miez de toamnă (Editura InfoRapArt, 2021) și contribuie cu texte literare, eseuri, opinii în revistele literare Opt Motive, O mie de semne, Echinox, LiterOmania, PROEZIA, Revista Golan, LiterNautica, Planeta Babel. Are un master în Sondaje de Opinie, Marketing și Publicitate, la Universitatea din București. La începutul carierei a cochetat cu jurnalismul în calitate de redactor în cadrul publicației ZIUA Online (2011), iar, în prezent, îmbină sociologia ca meserie de bază cu psihologia, o pasiune mai veche, dezvoltând teme precum abuzul, traumele și consecințele acestora pe termen lung în ficțiune literară.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.